top of page

Gebelikte Oluşan Koyu Renk Lekeler


Gebelik dönemi bir kadının fiziksel ve ruhsal anlamda dış ve iç etkenlere karşı en hassas olduğu dönemdir. Değişen hormon düzeyleri ve dengeleri değişmekte, hızlı kilo alınmakta ve hem fiziksel hem de ruhsal değişimler yaşanmaktadır. Dış ve iç faktörlere bu kadar açık olunan bu dönemin anne adayları için en tehlikeli ve istenmeyen durumlarından birisi de ciltte oluşan koyu renkli lekelerdir. Özellikle yüzde, boyunda, meme uçlarında, genital bölgede ve koltuk altlarında görülen bu lekeler estetik açıdan kadınları çok fazla rahatsız etmektedir. Gebelik maskesi, Kloazma, Melazma olarak farklı isimler verilen bu lekeler; gebelik döneminde artan hormon salgılarının melanotropin maddesini de artırmasıyla oluşmaktadır. Anne adayını fazlasıyla rahatsız eden bu lekeler genellikle doğumdan sonraki 3-6 aylık zaman içinde kendiliğinden kaybolabilmektedir.


Gebelikte oluşan koyu renk lekelerde güneşin etkisi vardır

Gebelik döneminde oluşan lekeler çoğunlukla güneşe maruz kalan alanlarda meydana gelmekte, nadiren de genital bölge ve koltuk altı gibi kapalı yerlerde de görülebilmektedir. Özellikle de bazı makyaj ve kozmetik ürünleri kullanıldıktan sonra güneşe çıkıldığında koyu renk lekeler kaçınılmaz olmaktadır. Gebelik döneminde cilt normal dönemden daha hassas olduğundan tüm dış etkenlerden fazlasıyla etkilenilmektedir. Bu sebeple gebelik dışındaki dönemde cildine her hangi bir koruyucu krem kullanmayan kadınlar da gebelikte korunmak durumundadırlar.


Gebelikte oluşan koyu lekeler önlenebilir

Gebelik lekelerinin en önemli sebebi güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalınmasıdır. Bu sebeple güneşin çok yoğun ve yakıcı olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen göstermek, çıkıldığında da yüksek faktörlü güneş koruyucu içeren kremleri kullanmak çok önemlidir. UV-A ve UV-B içeren güneş koruyucu kremler bilindik, güvenilir markalardan seçilmelidir. Güneşten gelen UV-A ışınları evin, ofisin camından da girip cildi etkileyebildiğinden, evdeyken bile güneş koruyucu kullanmakta fayda vardır. Bununla birlikte dışarıya çıkarken güneş gözlüğü ve şapka takmak, günde bir kez değil, 3-4 saat arayla 2-3 kez güneş kremi sürmek gerekir.


Gebelikte oluşan koyu renk lekeler kendiliğinden geçebilir

Pek çok kadının cildinde oluşan koyu renk lekeler doğumdan sonraki 3-6 aylık sürede kendiliğinden geçmektedir. Yavaş yavaş azalarak zamanla kaybolan lekelerden bazı kadınlar çok fazla rahatsız oldukları için doğumun hemen ardından kendiliğinden geçmesini beklemeden tedavi görmek isterler. Bazılarında ise lekelerin kaybolması için mutlaka kozmetik bir müdahale gerekebilir.


Gebelikte oluşan koyu renk lekeler tedavi edilebilir

Gebelikte oluşan koyu renk lekelerin geçmesi için doğumdan sonra yaklaşık bir 6 ay beklemek en doğru yaklaşım olacaktır. Bu süre içinde geçmeyen lekeler için öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurmakta fayda vardır. Tedavi süreci boyunca güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemek, gözlüksüz, şapkasız güneşe çıkmamak çok önemlidir. Bununla birlikte bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini artırdığından bu ürünlerden uzak durmak gerekmektedir.


Bilinçsizce kullanılan ürünler gebelikte oluşan koyu renk lekeleri artırabilir

Her bireyin kendine has cilt ve metabolizma özellikleri olduğundan birinin kullanıp memnun kaldığı ürün bir diğer kişide şikayetlere yol açabilmektedir. Bu sebeple koyu renk cilt lekelerine iyi geldiği iddia edilen her hangi bir ilaç, krem, kozmetik ya da bitkisel ürünün dermatologa danışılmadan asla kullanılmaması gerekmektedir. Özellikle estetik olarak kadınları mağdur eden bu lekeler, bilinçsizce kullanılan ürünlerle ciltte kalıcı hale gelebilir ya da daha geniş alanlara yayılabilir. Özellikle bir arkadaş tavsiyesi, internet reklamları ile edinilen ürünler kadınların hem bütçesini hem de sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple dermatologun önerdiği kremlerle lekeleri yok edemeyen kadınlar yine bir uzmanın yardımıyla lazer tedavisi, peeling yöntemleriyle lekelerden kurtulabilir.


Gebelikte oluşan koyu renk lekelerden lazer ile kurtulmak mümkündür

Yoğunlaştırılmış ışık demeti olarak nitelendirilen lazer, ışığın tutulduğu yerde ısı enerjisine dönüşür ve orada lekelenme yapan melanin pigmenti birikintisini dağıtır. Özellikle koyu renk tene sahip olan kadınlarda daha etkili olan lazerle leke tedavisinde lazer ışığı kullanılarak sadece melanin pigmentinin toplu halde bulunduğu alan etkilenir, diğer bölgeler bu durumdan etkilenmez. Melanin pigmentleri lazer ışığına maruz kaldığı zaman cilt dokusunda dağılırlar ve lekelerin rengi de doğal olarak açılır. Yüzeysel lekelenmeler ve derinde oluşan lekelenmelerde kullanılabilen lazer tedavisi ile birkaç seansta lekelerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Burada önemli olan uzman bir kadro ve donanımlı bir kurumda lazer tedavisinin uygulanmasıdır.

Comentários


bottom of page