top of page

Gebelikte Oluşan El ve Ayak Şişlikleri




Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle de 6.ayından başlayarak anne adayının el ve ayak bileklerinde şişlikler olmaktadır. Bu şişlikler anne adayı için bazı durumlarda çok fazla şikayete de neden olabilmektedir. Öyle ki anne adayı bazen şişlikler yüzünden yürümekte dahi zorluklar çekebilmektedir. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak şişliklerin ağrı kat sayılarında da artış yaşanabilir. Özellikle yaz aylarında havaların sıcak olmasından dolayı ödem oluşumları da hızlanmaktadır. Bazı kadınlarda ellerinde ve ayaklarındaki şişliklerle beraber yüz ve göz kapaklarında da şişlikler meydana gelebilmektedir.


Hamilelikteki el ve ayak şişlikleri en çok kimlerde görülür?

Gebelik dönemindeki el ve ayak bileklerindeki şişliklerin çalışan kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak çalışan kadınların özellikle ayak bileklerinde şişlik şikayetleri görülmektedir. Gebelik sürecinde hızlı kilo alan anne adayı da el ve ayakta oluşan şişlik riski ile daha çok karşı karşıyadır. İkiz bebeğe hamile olan ve gebelik süresince düzensiz beslenen anne adayları da yine bu riskle daha çok karşı karşıya kalan gruplardandır.


Hamilelikteki şişlikler ve ödemler neden oluşmaktadır?

Gebeliğin her geçen haftasında hücreler arasındaki sıvı miktarında artış yaşanır. Hücrelerdeki bu sıvı artışına bağlı olarak da dokular daha şiş hale gelirler. Bu durum bir süre sonra ödeme neden olur. Özellikle rahim baskısı nedeniyle oluşan ve dolaşımın yavaşlamasından etkilenen ayak bilekleri bu ödemlerin en çok görüldüğü yerlerdendir. Bu ödemler özellikle çalışan anne adaylarında daha sık görülmektedirler. Anne adayı eve geldikten sonra kendini dinlendirmelidir. Dinlendirmesi durumunda hem ayağında ağrı azalır hem de ödemde hafifleme meydana gelir.


Ödemin bir diğer önemli nedeni ise anne adayının gebelik döneminde düzensiz ve yetersiz beslenmesidir. Yeteri kadar protein almayan anne adaylarında ödemler daha sık görülmektedir. Protein eksikliğinden kaynaklanan ödem daha çok yüzde ve göz kapaklarının çevresinde görülmektedir. Anne adayı böyle bir durum karşısında beslenme menüsüne süt, kırmızı et, baklagiller gibi protein ve kalsiyum değer yüksek gıdaları alması halinde ödemlerinde azalma meydana gelecektir.


El ve ayakta oluşan şişlikleri azaltmak için ne yapılabilir?

Çalışan gebe kadınlar fazla ayakta kalmamaya dikkat etmelidirler. Çok fazla ayakta kalmalarını gerektirecek durumlarda anne adayı kendisine 15 dakika da bir oturma veya dinlenme molası vermelidir. Ayrıca özellikle çalışan annelerin sıkı pantolon ve iç çamaşırı giymemeleri gerekmektedir.


Kendilerini rahat ettirecek bluzlar, salaş pantolonların tercih edilmesi gerekmektedir. Anne adayı akşam evine gittiğinde de ayaklarını ve kendisini dinlendirmesi çok önemlidir. Özellikle ayakların yukarı kaldırılarak dinlendirilmesi önerilmektedir. Dinlenen gebelerin ayaklarındaki şişlikler bir süre sonra sönecektir Aksi halde ayakta meydana gelen şişlikler de bir azalma olmaz.


Anne adayları ayak ve ellerindeki şişliklerin riskini en aza indirmek için muhakkak doktorun söylediği gebelik egzersizlerini düzenli olarak yapmaları gerekmektedir. Bu egzersizlerin günün sıcak saatlerinde değil serin zamanında yapılması gerekmektedir. Anne adayı özellikle yaz aylarında güneşin zirvede olduğu zamanlarda dışarı çıkmamalıdır.


Anne adayı beslenmesine de çok dikkat etmelidir. Tuzdan sakınmalıdır ve tuzu aşırı şekilde tüketmemelidir. Asitli içeceklerden de kesinlikle uzak durması gerekir. Proteinli gıdaları yeterli miktarda tüketilmesi de önemlidir. Doktorunuzun önerdiği beslenme listesini de takip etmeniz faydalı olacaktır.

Bol su içmek de çok önemlidir. Su içmek şişlikleri arttırır algısı son derece yanlıştır. Bol su içilmelidir. Anne adayı bir günde en az 3 litre sıvı tüketmesi çok önemlidir. Su içmek şişlikleri de azaltmaktadır.

Comentários


bottom of page