Baş ağrısı, gebelik belirtileri arasında esasında yaygın bir sorundur. Özellikle 20-40 yaş arası hamile anne adaylarının %80’inde değişen şiddetlerde baş ağrısı görülebilir. Hamilelik döneminde meydana gelen değişimler ve hormonal açıdan yaşanan durumlar baş ağrısına sebep olabilir. Anne adaylarında görülen bu baş ağrılarının çoğu migren veya gerilim tipi baş ağrılarıdır. Baş ağrısına migren dışında da sebep olabilecek birçok faktör olduğu için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Baş ağrısı durumunda her ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çünkü gebelik döneminde çeşitli ağrı kesiciler, gebeliğin gidişatına zarar verebilir. Özellikle şiddetli ve sürekli tekrarlayan baş ağrılarında mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmak önemlidir.
Gebelikte Migren Neden Olur?
Migren; genellikle kafanın yarısında hissedilen, bulantı ve kusmanın da eşlik edebildiği, ışığa karşı hassasiyetin olduğu, zonklayıcı tarza bir ağrıdır. Adet dönemi, menopoz, gebelik ve hatta doğum kontrol hapları gibi hormonal ilaçların migren tipi ağrıları etkilemesi migrenin oluşumunda kadınlık hormonlarının (özellikle östrojen) önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Çoğunlukla adet zamanı veya hamilelikten sonra östrojen düzeyinin düştüğü dönemlerde migren ağrıları hafifler. Gebelik gibi östrojenin arttığı dönemlerde ise migren şiddetlenir.
Migren baş ağrıları hamileliğin çoğunlukla ilk aylarında yaygın olarak görülür, son aylarda daha az görülür. Migren genellikle hamileliğin ilk 3 ayından sonra hafifler ancak çeşitli durumlarda bunun tersi de meydana gelebilir. Anne adaylarının bazılarında daha önce olmadığı halde migrenle ilk defa hamilelikleri sırasında karşılaşabilirler. Bebek dünyaya geldikten sonra migren ağrılarının devam etmesine sık rastlanır fakat emziren annelerde daha az ağrı olduğu bildirilmiştir.
Migren ile beraber bulantı, kusma, ışığa karşı hassasiyet, kulaklarda çınlama gibi belirtiler görülebilir. Migren belirtileri söz konusu olduğunda mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulması gerekir.
Migreni şiddetlendiren durumlar:
Üzüntü, depresyon, stres, yorgunluk, aşırı kahve ve çikolata, aşırı ışıklı ve aşırı sesli ortamlar, uykusuzluk, aşırı egzersiz, doğum kontrol hapları olarak sayılabilir.
Gebelikte migren ilaçları kullanılır mı?
Migren ilaçları gebelikte zararlı olabilme riskine karşı kullanılmaması önerilir. Fakat oldukça şiddetli ve geçmeyen migren ataklarında doktor kontrolü ile ilaç kullanılabilir.
コメント