Gebelik döneminde yaşanan fiziksel ve duygusal değişim ve gelişimler annenin yaşamında da değişimlere yol açmaktadır. Bu dönemde fazlaca salgılanan östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarının etkisi anne adayının tüm metabolizmasında, organlarında olduğundan bir miktar daha fazla memelerde görülmektedir. Hormonlardaki bu artış memelerin şişmesi, gerilmesi, dolgunlaşmasına ve ağırlaşmasına sebep olmaktadır. Bu dönemde memeler büyüdüğü gibi meme uçları da büyür, genişler ve koyu kahverengi bir renk alır. Gebelik döneminin ilk başlangıcından sonuna kadar yavaş yavaş daha da görülür olan bu belirtiler tüm gebelik boyunca devam eder. Meme derisi gerildikçe alttan damarlar çıkar, belirginleşir ve memelerde çatlaklar, yarık görüntüler meydana gelir.
Gebelikte memelerde oluşan ağrılar
Gebelik hormonları artmaya başladığında tüm vücut olduğu gibi memeler de bu durumdan etkilenmektedir. Özellikle de artan prolaktin hormonu memeleri yavaş yavaş büyütmeye, dolgunlaştırmaya başlar. Memelerin çok fazla gerilmesi, ağırlaşması ve dolgunlaşması meme bölgesinde ağrı ve sancılara neden olmaktadır. Ancak hissedilen bu ağrılar kesinlikle anne adayını çok fazla zorlayacak, yaşamını olumsuz etkileyecek şiddette olmaz. Ağrıları hafifletebilmek ya da daha az hissetmek için dar, sıkı iç çamaşırlardan ve kıyafetlerden kaçınmak faydalı olabilir. Bununla birlikte ara sıra nemlendirici kremlerle masaj yapmak da gerginliği azaltarak ağrıyı hafifleteceğinden, masaj yapılması önerilebilir.
Gebelik döneminde meme kısımlarında oluşabilecek kaşıntılar
İrileşen, şişen, ağırlaşan, gerilen memelerin ağrı hissedilmesine sebep olduğu gibi zaman zaman kaşıntıya da yol açtığı bilinmektedir. Memeler dolgunlaştıkça meme derisi gerilir ve kaşıntı hissi de o oranda artar. Bu durumda anne adaylarının gebeliğin başından itibaren memelerin gerilmeye başlamasıyla birlikte doktorun da önereceği kremleri kullanmaları ya da doğal yağlarla masaj yapılması kaşıntıyı önleyecektir.
Gebelik döneminde memelerde oluşan çatlaklar
Gebelik hormonlarının salgılanmaya başlamasıyla birlikte memelerde şişkinlik, gerilme görülür. Memeler büyüdükçe derisi gerildikçe kuruyan ciltte kaşıntı meydana gelir. Bunun bir uzantısı olarak da gerilen ciltte çatlaklar oluşur.
Gebelik döneminde memelerde oluşan kaşıntı ve çatlaklar önlenebilir mi?
Memelerin büyümeye başlamasıyla birlikte deri gerildiği için kaşınır ve çatlaklar oluşur. Bu çatlakları önlemenin yolu aslında gerginliği ve kaşıntıyı önlemekten geçer. Derinin gerilmemesi için kurumasını önlemek adına cildi nemlendirmek gerekmektedir. Bunun için öncelikle doktorun önereceği nemlendirici kremler ve zeytinyağı, badem yağı, buğday yağı, ceviz yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir. Ancak tüm bu ürünleri kullanmadan önce doktora danışmak en doğru yoldur.
Gebelikte memelerde oluşan değişiklikler nelerdir?
Bebek doğduğundan sonraki 6 ay boyunca, bebeğin tek besini anne sütüdür. Bu sebeple gebeliğin başlangıcından itibaren süt hormonları çalışır, bebek için süt üretmeye başlanır. Hormonların etkisiyle süt kanalları büyüdükçe memelerin hacmi de artar ve memeler hassaslaşır. Memelerde meydana gelen değişiklikler anne adayı tarafından hem hissedilir hem de görülebilir. Zira büyüyen, ağırlaşan, gerilen memeler daha hassas ve gergindir. Bununla birlikte deri gerildikçe derinin altındaki damarlar da daha görünür hale gelir. Ayrıca göğüs uçlarının kapladığı alan genişler, uçlar daha da belirginleşir ve renk koyu kahverengiye döner.
Memelerden gelen ilk süt
Gebelik döneminde zaman zaman memelerden sarımsı bir renkte süt gelebilir. Açık renkli bu süte Kolostrum adı verilmektedir. Miktarı çok artmadıkça ve rengi kırmızıya dönmedikçe endişelenmeye gerek yoktur. Ancak memelerden kana benzeyen renk tonunda bir sıvı gelirse acilen doktora başvurmakta fayda vardır. Bu dönemde göğüslerin ucunda tıpkı sivilceye benzer minik çıkıntılı oluşumlar gözlenir. Bunlar göğüs uçlarını besleyen yağ kümeleridir ve göğüs sağlığı için çok önemlidir. Bu sebeple göğüslerin sabunla yıkanmaması, ılık suyla temizlenmesi gerekir.
Gebelikte meme bakımı önemlidir
Gebelik hormonlarının etkisiyle büyüyen, hassaslaşan, gerilen memelerin ağrımasını önlemek için dar ve terleten, sıkan iç çamaşırları yerine göğse tam uyan çamaşırlar tercih edilmelidir. Meme uçlarına kurutucu, kokulu losyon ve kremlerin sürülmemesi, nemlendirici kremlerin de memelerin uç kısımları dışındaki alanlara sürülmesi önerilir. Özellikle göğüs uçlarının cildi kurutan sabunlarla yıkanmasından kaçınılmalıdır. Meme uçlarının sadece ılık su ile yıkanması ve yumuşak bir havlu ile kurutulması yeterli olacaktır. bunlara ek olarak özellikle gebeliğin son dönemlerinde meme uçlarının uyarılmaması önerilir.
Comentários