top of page

Gebelikte Karında Çatlaklar Engellenebilir mi?


Kozmetik endişeler bazı kadınlarca öyle abartılır ki, gebeliğin ertelenmesi sebebi bile olabilir. Doğal kilo artışı ve bunun kalıcı olacağı korkusu ilk üç ay geçtikten sonra gebeyi endişeye sevk eder.  Gebelik sırasında birtakım cilt değişiklikleri oluşabilir. Yüzde gebelik maskesi, ellerde döküntülü kızarıklıklar, karın orta kısmında, hatta göbekten aşağıya doğru uzanan siyah-kahverengi çizgi, karında ve kalçalarda görülen çatlaklar sıkça izlenen cilt değişiklikleridir. Bunlar içerisinde gebe için çoğu zaman en moral bozucu olan “striagravidarum” denen çatlaklardır. Genellikle pembe renkli çizgi şeklinde olan bu izler gebelikten sonra solar ve gümüş sedefi bir renk alır.


Gebelik çatlakları ırksal ve genetik özellik gösterir. Siyah ırk çok şanslıyken, Asya ırkları daha fazla gebelik çatlağı görülen ırktır. Anne ve kız kardeşlerinde cilt çatlakları olan gebede oluşma ihtimali fazladır. Beyaz ırkta kadınların büyük çoğunluğunda görülebilir. Ancak gebeliğin başında ya da öncesinde kimde çatlak oluşacağını tahmin etmek her zaman pek mümkün olmaz. Önceki gebeliğinde çatlakları olan gebenin bu çatlaklarının artacağı aşikardır. Çatlakların temel nedeni cildin yapısındaki kolajenin ayrışmasıdır. Alınan sıvı miktarında azalma çatlakların oluşumunda etkilidir. Ani kilo artışı çatlakları belirgin hale getirebilir.


Tedavisi ve önlenmesi için birçok ürün önerilse de hiçbirisinin tıbbi olarak faydası kesin olarak gösterilememiştir. Ancak kullanılmalarının sakıncası yoktur. Ortak özellikleri cildi nemlendirmeleri ve oluşan gerginlik hissini azaltmalarıdır. Kaşıntı kuruluğa bağlıdır ve bu ürünler kaşıntıyı azaltır. Pahalı ürünler yerine badem yağı, bebe kremleri de kullanılabilir. Aynı oranda rahatlatıcı oldukları tecrübe edilmiştir. Dengeli beslenme ve ani kilo artışının önüne geçilmesi asıl korunma metodu olmalıdır. Bol sıvı alımı cildi nemli tutabilmeyi sağlayarak çatlak oluşumunu engeller. Bu nedenle gebelikte dengeli beslenme ve dengeli sıvı tüketimi bebeğin gelişimine olumlu etkilerinin yanında kozmetik faydalar da sağlayacaktır.

Comments


bottom of page