Gebelik döneminin ilk aylarından itibaren kadınlarda en sık karşılaşılan şikayetlerden birisi karın ve kasıklarda hissedilen ağrıdır. Pek çok farklı sebeplerden kaynaklanan bu ağrılar neredeyse tüm hamilelerde farklı şiddette görülür. Günlük yaşamı olumsuz etkilemeyen hafif düzeydeki ağrılarda her hangi bir tedaviye gerek duyulmaz, sadece dinlenmek yeterli olur. Ancak günlük rutin yaşamı aksatacak kadar şiddetli ağrılarda tedavi uygulanır, hatta hastanede yatarak tedaviye ihtiyaç duyulur.
Gebelikteki kasık ve karın ağrıları ne zaman başlar?
Hamile olan kadının adet kanaması geciktiği dönemden itibaren hafif şiddette karın ve kasık ağrıları başlar, gebeliğin öğrenilmesi ve ilk 3 aylık dönemde de zaman zaman ağrı hissedilir. Ancak gebeliğin ilerleyen aylarında bu ağrıların hem sıklığı hem de şiddeti artar.
Gebelikte rahmin hızla büyümesi kasık ve karın ağrılarına sebep olur
Gebelik döneminde neredeyse her kadının yaşadığı karın ve kasık ağrılarının pek çok sayıda farklı sebebi bulunmaktadır. Özellikle ani hareketlerde karın ve kasıklara sanki bir bıçak saplanıyormuş hissi uyanır. Zira gebelik ilerledikçe rahim hızla büyümekte ve rahmin etrafındaki bağlar da gerilmektedir. Karın ve kasık ağrıları çoğu kadında sağ tarafta görülmekteyken bazılarında sağ ve solda her iki tarafta da hissedilebilmektedir.
Gebelik döneminde yaşanan gaz, şişkinlik ve kabızlık da karın ve kasıklarda ağrı yapar
Gebelikte salgılanan hormonların etkisiyle kadının metabolizması, sindirim ve boşaltım sisteminin fonksiyonlarında farklılaşmalar yaşanır. Bu sebeple böbrek ve bağırsakların çalışma hızları yavaşlayabilir, tüketilen besinler gaza, şişkinliğe yol açabilir. Özellikle de gebeliğin en sık karşılaşılan şikayetlerinden olan kabızlık sorununda kadının karın ve kasıklarında ağrı hissedilmesi çok doğal bir süreçtir.
Gebeliğin sonuna doğru yaşanan yalancı doğum sancıları da karın ağrısına sebep olur
Braxton-Hicks olarak adlandırılan yalancı doğum sancıları özellikle gebeliğin son aylarında anne adayının karnında ağrı hissetmesine neden olmaktadır. Yalancı doğum sancılarında sık aralıklarla rahim kasılır, sanki doğum başlıyormuş izlenimi uyandırılır. Ancak kısa süre dinlenmenin ardından geçtiğinden ve düzensiz aralıklarla seyrettiğinden gerçek doğum sancıları olmadığı fark edilir. Fakat sancıların çok sık gerçekleşmesi ve dinlenmeye rağmen geçmemesi durumunda erken doğum belirtisi olabileceği düşüncesi ile doktora başvurulmalıdır.
Karın ve kasık ağrıları kanama ile birlikte ise tehlikelidir
Gebelikte karın ve kasık ağrıları çok sık karşılaşılan ve çok şiddetli ve sık olmadığı sürece sorun teşkil etmeyen sıkıntılardır. Ancak bu ağrıların beraberinde az ya da çok vajinal kanama veya pis kokulu akıntı geliyorsa mutlaka hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Karın ve kasık ağrıları ateş, bulantı ve kusma ile birlikte ise enfeksiyon olabilir
Gebelikte vajinal akıntılar normal dönemlerden daha fazla yaşanır. Bu akıntılar kokusuz ve şeffaf renkli olduğu sürece bir tehlike arz etmemektedir. Ancak pis kokulu ve kahverengimsi, kırmızımsı renklerde ise enfeksiyon ya da erken doğum belirtisi olabilmektedir. Özellikle de yüksek ateş, bulantı, kusma, idrarda kan, idrar esnasında ağrı gibi şikayetlere karın ve kasık ağrıları da eklenmişse enfeksiyon şüphesiyle doktora başvurulmalı ve tedavi uygulanmalıdır.
Karaciğerde ve yakınlarında ağrı hissedilmesi tansiyon yüksekliğine işaret olabilir
Gebelikte tansiyon değerlerinin yükselmesi anne adayının karnının sağ üst tarafında, karaciğerin olduğu alanın yakınlarında ağrıya sebep olabilmektedir. Bununla birlikte bulantı, kusma, baş ağrısı ve zaman zaman bulanık görme şikayetleri söz konusu olduğunda doktora başvurulması gerekir. Zira gebelikte yüksek tansiyon anne adayı ve bebek için tehlike arz etmektedir.
Gebelikle bağlantısı olmayan karın ve kasık ağrıları başka rahatsızlıkların belirtisidir
Anne adayında gebelik öncesinde başlamış ve daha önceden belirti göstermemiş bazı rahatsızlıklar gebelik döneminde şikayetlere yol açabilmektedir. Gebelikle bağlantılı olmayan bu rahatsızlıkların tam olarak neyden kaynaklandığının ve gebeliğe olumsuz bir etkisi olup olmayacağının bilinmesi için muayene edilmesi gerekir. Rahatsızlıkların tedavileri sebebe göre uygulandığından öncelikle sebebin saptanması, ardından tedavi uygulanması esastır. Zira apandisit, mide ülseri, safra kesesi iltihabı da tıpkı gebeliğin rutin şikayetlerindeki gibi karın ve kasık ağrılarına yol açabilmektedir. Eğer gebelik dışında bir sebepten kaynaklanan bir ağrı varsa gebelik süreci fazla ilerlemeden tedavi uygulanması, gebelik ve doğumun daha rahat ve sağlıklı geçmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda gebelikte yaşanan her şikayetin ve rahatsızlığın vakit kaybetmeden tetkik ve tedavi edilmesi önem arz etmektedir.
Comentários