top of page

Gebelikte Hangi Anestezi Yöntemi Uygundur?


Hamilelik döneminde gebelikle ilişkisi olmayan cerrahi müdahalelerin yapılması gerekebilir. Düşme, trafik kazaları gibi travmalar, Akut apandisit, mide delinmesi gibi hastalık durumlarında cerrahi müdahale ve dolayısıyla anestezi ihtiyacı doğabilir. Ayrıca doğum veya sezaryen sırasında da anestezi uygulanır. Hangi anestezi yönteminin kullanılacağını yapılacak operasyonun tipi, cerrahi müdahale bölgesi, işlemin aciliyeti ve anestezi doktorunun tecrübesi gibi değişkenler belirler.


Hamilelikte oluşan fizyolojik değişikler nedeniyle, anestezi öncesi hazırlık değişiklikler arz eder. Sıvı dinamiğindeki değişiklikler gebenin daha hipotansif olmasına neden olur. Bundan dolayı anestezi öncesi damar yatağı sıvı ile doldurularak tansiyon düşmesi engellenir. Mide içeriğinin boşalması normal şartlarda 6 saatte gerçekleşirken gebelerde mide boşalması daha uzun sürer. Bu nedenle gebelere yapılacak müdahale öncesi en az 8 saat açlık önerilir.  Aynı zamanda kullanılacak anestetik maddelerin etkisi ve etki süreleri gebelerde daha uzun ve fazla olduğundan hem lokal hem de genel anestezide doz ayarlaması yapılarak uygulanır. Bebeğe etkili olabilecekleri hesaplanarak doğum esnasında kullanılan anestetik gazlara maruziyet süreleri minimalize edilir.


Gebelerde yapılacak operasyonda, uygunsa lokal veya bölgesel anestezi uygulanabilir. Normal doğum sırasında uygulanabilen epidural anestezi yöntemi bölgesel anestezi şeklidir. Gebe doğum sırasında sancıları hissetmezken ıkınabilir ve hareket edebilir.  Sezaryen ameliyatı için de kullanılabilen yöntem, takılabilen ağrı pompası sayesinde operasyon sonrası ağrıların giderilmesi için de kolaylık sağlar. Bu yöntemle gebelikle ilişkisiz diğer batın operasyonları da yapılabilir. Spinal anestezi yöntemindeyse bel, karın bölgesi ve bacaklar tamamen etkilendiği için, normal doğum sırasında kullanılamaz. Çünkü karın kaslarında kuvvet kaybı olması doğum sırasında gebenin ıkınmasına engelleyerek doğumu güçleştirir. Sezaryende ise sıkça tercih edilen pratik bir yöntemdir.


Gebeliğin ilk üç ayı acil durumlar dışında genel anestezinin tercih edilmediği dönemidir. İkinci üç ay ise genel anestezinin uygulanabildiği dönemdir. Bu nedenle ertelenebilen planlı operasyonlar genellikle bu dönemde yapılır. Genel anestezi sezaryen sırasında en sık uygulanan yöntemdir. Ancak acil durumlarda dikkat edilmesi gereken şey açlık durumudur. Eğer mide boş değilse anestezinin etkisiyle hasta kusarsa mide içeriğini akciğerlere kaçabilir. Bu durum çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle yeterli açlık süresi yoksa acil operasyonlarda spinal anestezi tercih edilir.

コメント


bottom of page