top of page

Gebelikte Diş Sorunları ile Nasıl Baş Edilir?


Hamilelikte diş sorunları diğer dönemlere göre artış gösterir. Diş ve dişeti hassasiyeti, dişeti kanamaları, dişeti iltihabı, dişeti çekilmesi, apseler ve çürükler sıkça görülen sorunlardır. Bunların sebebi gebelikte oluşan hemodinamik değişiklikler(sıvı dinamiği ve kanlanma değişiklileri) ve bağışıklık sistemindeki değişimlerdir. Ancak ağız ve diş hijyeni için yeterince özen gösterilir ve doğru fırçalama teknikleri kullanılırsa bu sorunlar oluşmadan çözülebilir.


Diş fırçalamanın doğru zamanda yapılması hamileler için çok önemelidir. Gebeliğin ilk üç ayında sıkça görülen kusma problemi ağız içinde asit seviyesini arttırır. Bu da dişlerde aşınmaya sebep olur. Kusma sonrası hemen diş fırçalanırsa asit etkisiyle yumuşayan diş minesi aşınır ve daha fazla zarar verici bir durum oluşur. Bunun önüne geçmek için kusma sonrası ağız bol suyla çalkalanmalı ve 20-30 dakika bekledikten sonra dişler fırçalanmalıdır.


Gebelerin diş hekimi ziyareti ve tedavi gerektiğinde uygulanabilirliği ile ilgili endişeleri vardır. Ancak bilinmelidir ki ihmal edilen bir diş enfeksiyonu erken doğumu bile tetikleyebilir. İlk üç ay zorunlu olmadıkça diş çekimi dolgu ve kanal tedavisi yapılmaz. İkinci üç ay bunların yapılabilmesi için daha uygundur. Diş hekiminin vereceği gebelikte kullanılabilen antibiyotikler güvenle kullanılabilir. Lokal anestezi bu dönemde risksizdir. Gerek duyulduğunda 1-2 doz diş röntgeni çekilebilir. Bu röntgenin radyasyon dozu düşük olduğundan herhangi bir risk oluşturmaz.


Toplumdaki, bebeğin annenin kalsiyumunu çalarak diş çürüğüne sebep olduğu inancı yanlıştır. Fetüs ihtiyacı olan kalsiyumu annesinin depolarından ve kemik dokusundan karşılar. Diş çürüğü mevcutsa bunun yegane sebebi yetersiz ağız bakımıdır.

Comments


bottom of page