top of page

Gebelikte Cinsel Yaşam Nasıl Olmalıdır?


Cinsel yaşam insanoğlunun temel ihtiyaçları gibi geninde var olan ihtiyaçlardan biridir. Sağlıklı bir yaşam aile yapısını korumak için mühimdir. Çünkü insanoğlu hem aile kurmak hem de neslini devam ettirmek için evlenmektedir. Bu hem toplum kuralları için hem de sosyal hayatta şu koskocaman dünya da yalnız başına bir yaşam sürmemek için gereklidir. Evlilik de dörtdörtlük bir cinsel yaşam, eşleri mutlu eder ve olumlu olarak bu mutluluk sinerjiye dönüşerek ailenin diğer fertlerinde de pozitif anlamda bir etki oluşturmaktadır.


Ne yazık ki günümüzde hala cinsel konular, kapı aralarında fısıldayarak konuşma nedenlerinden. Bu nedenle cinsel herhangi bir problem aleni sorulmadığından ülkemizde pek çok ailenin cinsel yaşamı çok kötü durumdadır. Hal böyleyken hamilelikte cinsel yaşamda merak edilmekte ama sorulmamakta ve konuşulmamaktadır. Halk arasında yanlış söylemler dolaşmakta ve çiftler bu söylemlere kapılarak gebelik müddetince kendilerine cinsel yaşamdan uzak tutarlar. Hatta bazen bu durum erkeğin eşin aldatması ile bile sonuçlanabilmektedir. Şimdi tüm gerçekleri uzmanından öğrenelim!


Gebelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Gebeliği 3 ay şekline değerlendirerek cinsel ilişkiye uygunluk dönemini 3 ayı da ayrı ayrı gözden geçirelim.


Gebelikte ilk 3 ayda cinsel ilişki nasıl olmalı?

Gebelik döneminin ilk ayları anne adayının değişen fizyolojisi sebebiyle anne adayının biraz cinsel isteği azalabilmektedir. Gerek mide bulantısı nedeniyle gerekse psikolojisinde oluşan değişiklikler nedeni ile bebeğe zararı olur kaygısı ve vajinada ve ya meme uçlarındaki ağrılar nedeni ile libido dediğimiz cinsel arzu miktarı azalabilir. Ancak buna rağmen anne adayı çok yıpranmamak kaydı ile cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca anne adayı orgazm hissini gebelik ile birlikte daha etkili hissedebilir. Yoğun bir orgazmla cinsel ilişkiden daha fazla haz duyabilir. Vajina gebelikle birlikte artık çok daha rahat nemlenecektir. Bu durumda cinsel ilişkiyi hem kolaylaştıracak hem de daha zevkli acısız hale getirecektir. Bazı anne adaylarında gebelik ile birlikte libidonun arttığı gözlemlenen bir bulgudur. Bazen baba adayları bebeğine bir şey olacak kaygısı ile eşine pek yaklaşamamaktadır. Böyle bir kaygıya hiç ama hiç gerek yoktur. Dengeli ve yıpratıcı olmamak kaydı ile gebeliğin ilk 3 ayında cinsel ilişki yapılabilmektedir. Dediğimiz gibi anne adayının çok üzerine gidilmeden nefret ettirmeden incitmeden yaklaşılmalıdır.


Gebelikte 2. 3 ay dönemi cinsel ilişki nasıl olmalı?

Gebeliğim 2. 3 ay döneminde ise cinsel ilişkinin hiçbir sakıncası yoktur. Anne adayı artık mide bulantılarının etkisinden kurtulmuş ve hamilelik dönemine ve bebeğine iyice alışmış durumdadır. Psikolojisi de düzelmiştir. Bu nedenle daha mutlu olduğundan cinsel arzusu da artacaktır. Ayrıca vajinaya ve meme uçlarına daha çok kan gitmesi gebelik de her geçen gün daha çok arttığından orgazm hissi gebelik döneminde hem daha kolay, hem de daha çok etkili hissedilecektir. Anne adayı cinsel ilişkiyi bu dönemde çok sevecektir.


Ancak her cinsel ilişki esnasında rahimde ufak çaplı kasılmalar oluşmaktadır. Bu kasılmalar anne adayı tarafından hissedilmemektedir. Hamilelik döneminde, büyüyen rahim dolayısıyla kasılmalar hissedilmektedir. Bu kasılmalar bebeğin hareketini yavaşlatmaktadır. Sorunlu gebeliklerde doktorlar gerekli ikazı yaparlar ve hastaları uyarırlar. Normal gebelik de hiçbir sıkıntı oluşturmamaktadır. Çiftlerin endişelenmeleri gereksizdir.


Gebelikte son 3 ay cinsel ilişki nasıl olmalıdır?

Bu dönemde ilk dönemdeki şikâyetlerin yerini bu sefer uyuyamama, yorgunluk, mide de ekşime ve yanma gibi şikâyetler alır. Bacaklarda ve rahimde kasılmalar oluşur. Memeden süt akması gibi etkilerle ile anne adayı yine cinsel hazda azalmalar hissedebilir. Büyüyen bebeği de dikkate alarak çiftler anne adayının rahat edebileceği şekilde farklı yöntemler deneyerek cinsel ilişkiye girmelerinde fayda vardır. Anne adayı bu aylarda doğum sancısı korkusu ile en ufak bir ağrıda büyük tepki verecektir. Psikolojisini doğuma hazırlamakta olduğu için cinsel arzu pek hissetmeyecektir.


Ancak bütün bunlara rağmen bu dönemde de artan kan akışı sayesinde anne adayının cinsel ilişkide kolay orgazm olması ve orgazm anını daha yoğun yaşaması artmaya devam edecektir. Bu durum son haftalara kadar böyledir. Ancak dikkatli olunmakta ve anne adayını yıpratmamak da ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak hareketlerden uzak durmakta fayda vardır.

Comments


bottom of page