top of page

Gebelikte Beslenme


Gebelikte özellikle yenmemesi gereken yiyecekler

Gebelikte, aşırı tüketildiğinde ya da az miktarda tüketilse de sorun oluşturabilecek bazı besinler ve gıda türleri mevcuttur. Her şeyden önce tüketilmemesi gerekenleri ele alırsak ilk akla gelmesi gereken çiğ veya pişmemiş etler olmalıdır. Toxoplasma denen mikroorganizmanın vücudumuza girmesine yol açarak anne karnındaki fetüste Konjenital Toxoplasmosise neden olur. Bu durumda düşükler veya doğumsal kalıcı anomaliler görülür. Bu nedenle özellikle gebeliğin ilk üç ayında etlerin iyice pişirilerek yenmesine özen gösterilmeli, çiğ et, çiğ kökte, güvenilir olmayan restoranlarda et ürünleri tüketilmemelidir.


Pastörize olmayan sütten üretilen peynirler, çiğ veya az pişmiş yumurta da gebelikte besin zehirlenmelerine neden olabilir. Yıkanmamış sebzeler veya salatada kullanılan yeşillikler, vücuda mikroorganizmaların girişi için iyi bir yoldur. Dolayısıyla gebelerin bunların yıkanmasına ayrıca özen göstermeleri gerekmektedir.


Deniz ürünlerinin tüketimi gebelikte omega 3 alımı için en iyi kaynaktır. Ancak iyi pişirilmeden tüketilen midye, istiridye, karides gibi ürünler zehirlenmelere neden olabilir. Sushi tüketiminin de risk oluşturacağı aşikardır. Köpek balığı, kılıç balığı, dip balıklarının etleri yüksek ağır metal ihtiva ederler ve tüketimi önerilmez.


Sigara ve alkol de gebelikte kullanıldığında fetüs üzerine çok ciddi olumsuz etkiler gösterirler. Düşükler, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, gebelikte hipertansiyon, fetal alkol sendromu gibi çok ağır tablolar sigara ve alkolün sonuçlarıdır.


Ayrıca gebelikte normalde tüketilebilen ancak aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar oluşturan besinlere dikkat etmek gerekir. Aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar, gazlı içecekler, çok tuzlu ve çok baharatlı gıdalar, cips ve cips türevi çerezler gebelerin kaçınması gerekenlerdir. Tatlılar tadımlık seviyede tüketilmezse gebenin ve fetüsün aşırı kilo alımına sebep olur. Şekerleme, çikolata, marmelat ve likörler de gereksiz aşırı kalori alımına sebep olurlar. Aşırı tüketilen çay ve kahvenin fetüs üzerine olumsuz etkileri tespit edildiğinden günde bir iki bardak çay, bir fincan kahve sınırı aşılmamalıdır.


Gebelikte ne kadar kilo almak lazım?

Gebelikte kilo alımı kişisel değişkenlik gösterir. Gebelik başlamadan önceki kilo ve beslenme alışkanlığı, genetik özellikler, gebeliğe bağlı diyabet hastalığının varlığı, daha önceki gebelik sayısı gibi faktörler alınan kiloyu belirleyen değişkenlerdir.


Gebelikte beslenmenin önemi aşikardır. Ancak gereğinden fazla kalori almak gebeyi hantallaştırırken bebeğin fazla insüline mazuriyetine neden olur. Tıp dilinde Makrozomik bebek  denen iri bebekler doğum sırasında bir çok komplikasyona maruz kalırken doğum sonrasında da metabolik problemlerle karşılaşabilir. Bu nedenle gebenin fazla kalori almadan sadece ihtiyacı ölçüsünde beslenmesi önemlidir.

Protein içeriği zengin diyetin yeteri kadar karbonhidrat ve yağla desteklendiği diyetler gebelikte önerilen ve öğütlenen besin çeşitleridir. Gerekli olan vitamin ve minerallerin alınabilmesi için mutlaka sebze ve meyve diyete eklenmelidir. Hayvansal gıdaların tüketimi desteklenmeli ve süt ürünleri kalsiyum desteği için öncelikli olmalıdır.


Tüm bunların neticesinde alınacak aylık kilo, bir-bir buçuk kilogram civarında tutulmalıdır. Normal vücut kitle indeksine sahip bir kişi için gebelik sonunda toplam 11- 15 kilogramlık artış ideal sayılabilir. Doğum sonrasında alınan kiloların önemli bir kısmının kendiliğinden ortadan kalkacağı akılda tutularak kozmetik endişelere kapılmamak gerekir.

Comments


bottom of page