Amerikan Obstetrik ve Jinekolog Kongresi (ACOG)‘na göre, hamile kadınların aşağıdakileri içeren çeşitli gıdalardan oluşan bir beslenme düzeni olmalıdır:
Proteinler
Karbonhidratlar
Vitaminler
Mineraller
Yağlar
Gebelik sağlığı ve bebeğinizin gelişimi için doğru besin ve vitaminleri almalısınız. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak, gebelik sağlığı için oldukça önemlidir..
Folik Asit, Demir ve Kalsiyum
Folik asit beyin ve omuriliği etkileyen nöral tüp doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Nöral tüp kusurları, gebelikten sonraki ilk 28 gün içinde gelişir. Bütün anne adayları günlük 400 mikrogram (mcg) folik asit alması önerilir. Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca folik asit alınmaya devam eder. Nöral tüp kusuruna sahip bir bebeği olan bir kadın, sağlık kuruluşu ile farklı dozda folik asit kullanması gerekip gerekmeyeceğini konuşmalıdır. Çalışmalar, ilk trimesterden önce ve en az bir ay önce daha büyük bir doz (4.000 mikrograma kadar) almanın bu kadınlar için faydalı olabileceğini ortaya koymuştur ancak bu konuyla ilgili önce doktorunuza danışmak daha sağlıklı olacaktır.
Folik asit içeren gıdalar yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, fasulye, narenciye olarak sayılabilir. Ancak folik asit, besinlerden yeterli olarak karşılanamaz. Bu sebeple de takviye şeklinde alınmalıdır.
Kalsiyum:
Kalsiyum, hamile bir kadın için oldukça önemlidir. Bebek, kendi kemik büyümesi için kalsiyum kullandığı için, kendi kemik yoğunluğunu kaybetmesini önlemeye yardımcı olabilir.
İyot, gebelik sırasında bir kadının sağlıklı tiroid fonksiyonları için kritik önem taşır. İyot eksikliği, ciddi zihinsel engelliliğe ve sağırlığa neden olabilir. Yeterli iyot, düşük ve ölü doğumlara neden olabilir.
Demir hem anne hem de bebekte oksijen taşımaya yardımcı olur.
Alınması gereken ortalama vitamin ve mineral oranları ise:
400 mikrogram (mcg) folik asit.
400 IU vitamin D.
200 ila 300 miligram (mg) kalsiyum.
70 mg C vitamini
6 mcg vitamin B12.
10 mg vitamin E.
15 mg çinko.
17 mg demir.
150 mikrogram iyot
Comments