top of page

Gebelikte 35. Hafta




Bebeğinizin doğumu için artık kısıtlı bir süre kalmış ve son haftalara girmiş bulunmaktasınız.


Gebelikte 35. haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz artık dışarıdaki yaşama hazır durumda akciğerleri erken doğum olsa bile işlevini yerine getirebilecek düzeyde. Böbrekleri, karaciğeri de tamamlandı sadece organlar kendilerini geliştiriyor. Öte yandan bebeğin midesi bazı besinleri işleyebilecek düzeye geldi. Kafasının ağırlığı beyninin gelişmesinden kaynaklanmaktadır. Beyni doğum sonuna kadar gelişecek ve tam halini alacaktır. Bebeğin beyni gelişmesine rağmen kafatası yapısı hala yumuşaktır ve birleşmemiştir. Bunun nedeni doğum esnasında anne rahminden çıkışın kolay bir hale gelmesidir. Bebeğinizin en önemli durumu bu hafta içindedir. Bebek doğum pozisyonu alır ve baş aşağı bir duruşa geçer. Baş aşağı pozisyon almayan bebekler çok küçük bir azınlığı temsil eder ve bu bebeklerin normal doğumu söz konusu değildir.


Gebelikte 35. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğinizin ebatları sizin hareketlerinizi büyük ölçüde engelleyecek düzeye gelmiştir. Artık karnınızdaki belirgin şişlik bebeğin içinde yaşadığı sıvıdan değil bebeğinizin boyutlarından kaynaklanmaktadır ve bebeğinizin boyutlarından dolayı hareketleri kısıtlanmıştır. Tahmini kilosu 2280 gram ağırlığında ve tahmini uzunluğu 45 cm boyutlarındadır.


Gebelikte 35. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğinizin ultrason görüntülerinde baş aşağı bir pozisyonda mı yoksa normal pozisyonda mı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu haftadan itibaren düzenli olarak ultrason kontrolleri yapılmalıdır.


Gebelikte 35. haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayları bu haftadan itibaren düzenli olarak doktorları ile görüşmeli ve kontrollerini yaptırmalılardır. Gebede yorgunluk, unutkanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir bunlar doğaldır ve doğum sonrası süreçte geçecek sorunlardır. Anne adayı bu dönemde bebeğinin hareketlerine dikkat etmelidir. Bebek uzun süre hareketsiz kalırsa vs. mutlaka kontrole gidilmelidir. Anne adayı bu dönemde mide yanmalarına, sürekli tuvalete gitme gibi konulara maruz kalacaktır. Nedeni bebeğin hacminin artması ve annenin organlarına baskı yapmasıdır.


Gebelikte 35. haftada baba adayına tavsiyeler…

Baba adayı eşine gereken yardımları her dönemde olduğu gibi bu dönemde de esirgememelidir. Yaklaşan doğum için hazırlıklar yapılmalıdır. Gidilecek hastane en kısa yollar belirlenmeli, doğum çantası hazır hale getirilmelidir. Anne adayının yüksek yerlere çıkmasını önlenmelidir. Örneğin sandalye, seyyar merdiven… Annedeki yorgunluk ve dikkat dağınıklığı sonucu kazalar yaşanabilir bunların önüne geçilmelidir.

Comments


bottom of page