top of page

Gebelikte 31. Hafta




Gebelikte 31. Haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu soru her çocuk sahibi olmak isteyen insanlarca sorulan bir sorudur. Bu haftada bebekte fiziksel gelişme oranı diğer haftalara göre az da olsa düşer. Bebeğin boyu yaklaşık 35-40 cm boy aralığındadır. Fiziksel gelişimin yavaşlamasıyla birlikte beyin gelişimi yani sinir hücreleri sayısı artış gösterir. Bebek bu haftalarda kalsiyum ihtiyacını oldukça fazla hisseder. Bu yüzden anne adayları süt ve süt ürünleri içeren maddeleri oldukça fazla tüketmelidirler.


Gebelikte 31. Haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebek bu evrede 1500-1600 kilo aralığında olup boyu ise ortalama 40 cm civarındadır. Tabi ki bu değerler her çocukta farklılık gösterebilir. Anne adayının beslenme tarzı bebeğin boy ve kilosu üzerinde oldukça etkili bir faktördür. Özellikle bu dönemlerde anne adaylarının sigara ve alkol tüketimini kesinlikle bırakmaları gerekir. Aksi durumlarda bebekte boy ve kilo oranı istenilen düzeye gelmez.


Gebelikte 31. Haftada bebeğin ultrason görüntüleri nasıldır?

Bu haftada bebek ultrasonda daha hareketli görülür. Bunun sebebi ise bebeğin fiziksel olarak artık gelişmiş organlarının bulunmasıdır. Çünkü bu haftaya gelindiği zaman artık bebeğin boyu ve kilosu artmış, tüylenme başlamış, kafası ve kolları tam olarak belirgin olmuştur. Ama bu görüntüleri elde etmek biraz pahalı olduğu için her anne adayı buna başvuramaz ve diğer yöntemlerle çocuğun gelişimini takip etmeye çalışır.



Gebelikte 31. Haftada anne adayında olan değişiklikler?

Bu dönemde özellikle bebeklerin kemik gelişimi üst düzeye çıktığı için yani kemikler sertleşmeye başladığı için anne adayının her zamankinden fazla kalsiyum ve demire ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için özellikle süt ve süt ürünlerini tükenmeye dikkat etmeli ve düzenli olarak sağlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bu dönemde bebek gelişimi ile orantılı olarak rahim bölgesi bütün karnı doldurduğu için dolaşım sistemi oldukça yavaşlar. Normal bir anne adayı bu döneme kadar kilosunun yaklaşık olarak 10 fazlasını alması beklenir. Anne adayında olan bu fiziksel değişiklikler sonrası iş hayatına kısa bir süreliğine de olsa ara vermesi gerekir. Bu hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir.


Gebelikte 31. Haftada baba adayına tavsiyeler

Bu haftaya gelindiği zaman baba adayı bazı sorumlulukları artırmak zorundadır. Kadınlar bu dönemde hareket açısından biraz kısıtlı kaldığı için anne adayının yapması gereken bazı işleri baba adayının yapması gerekmektedir. Ve kadınlar bu evrede biraz daha duygusal olacakları için daha düşünceli davranıp hareketlerini ona göre yapması gerekir.

Comments


bottom of page