top of page

Gebelikte 30. Hafta




Gebelikte 30. haftada bebek de olan değişiklikler nelerdir?

Bu haftada bebek artık neredeyse doğmaya hazırdır diyebiliriz. Şimdiden bebeğinize hoş geldin demelisiniz. Çünkü artık sizi daha net algılıyor. Ruh sağlığı da sizin hamilelik dönemindeki ruh halinizin yansımasıdır. Kilo artışı bu haftada hızla devam eder. Yağ tabakası da gitgide kalınlaşmaktadır. Artık hıçkırıklarını ritmik atışlar şeklinde hissedebilirsiniz.


Gebelikte 30. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebek artık bu haftada yaklaşık olarak 40 cm’e ulaştı. Ağırlığı ise ortalama 1300 gram civarındadır.


Gebelikte 30. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebek bu dönemde artık doğmaya hazır olduğunu hissettirir. Akciğerleri dışında hemen hemen her şeyi oluşmuştur. Kaşları, kirpikleri, saçları artık iyice son şeklini almıştır. El ve ayaklarını da her zamankinden daha çok oynatır.



Gebelikte 30. haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bu haftada anne adayı artık daha sık mide yanmalarından şikâyetçidir. Mide yanması gebeliğin en zor ve rahatsız edici tarafıdır. Değişen ruh halinizden ve hamileliğe bağlı rahatsızlıklarınızdan dolayı uyku problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hamilelik dönemi boyunca yorulan ve bitkin düşen anne adayı uyku problemi yüzünden yorgun ve halsiz düşer. Annenin ayakları geçici bir süreliğine bu dönemde büyümektedir. Karnın büyümesinden dolayı hareket merkezi de değişmiştir. Bu anne adayının hareket etmesini kısıtlayabilir. Ayrıca denge problemleriyle karşılaşmakta kaçınılmazdır. Yavaş yavaş sona yaklaştıkça annede korku ve kaygılar da gözlemlenmeye başlanır. Bu korkular aşırıya kaçmamak şartıyla normaldir. Ancak annenin ruh halini olumsuz yönde etkilemeye başladıysa acilen bir uzmanla görüşülmelidir. Unutmayınız ki annenin ruh sağlığı bebeğin ruh sağlığıdır. Bunlara ek olarak anne adayında diş eti problemleri de meydana gelebilir. Bu durum hamilelikte çok sık rastlanan bir durumdur.


Gebelikte 30. haftada baba adayına tavsiyeler

Artık annenin ruh sağlığı her zamankinden daha çok önem kazanıyor. Baba adayının anneye olan dikkati iyice artmalıdır. Ayrıca bebeğiniz artık her şeyin farkında olduğu için konuşmalara dikkat edilmesi gerekiyor. Hamile kadınla şiddetli tartışmalardan, annenin moralini bozan durumlardan anne mutlaka uzak tutulmalıdır.

Comments


bottom of page