top of page

Gebelikte 20. Hafta




Gebeliğin 20. Haftasında bazı belirgin değişikler yaşanır. Bebeğiniz ve sizin için uzun süren hamilelik dönemi yarılanmıştır.


Gebelikte 20. haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz önceki haftalara göre artık daha aktif bir hal almıştır. Işık, koku, ses gibi etkenlere oldukça duyarlıdır. Yüksek sesli ortamlar bebeğinizin sesten etkilenmesine neden olur. Tat alma, koku gibi işlevleri de artık gelişmiştir. Işığa karşı da tepkiler gösterebilir. Vücudunu kaplayan tüyler yoğunlaşır fakat saçları ve kaşları da aynı evrede belirgin bir hali alır. Kız bebeklerde yumurta hücreleri ulaşabileceği maksimum düzeye ulaşır (6 milyon yumurta hücresi). Erkek bebeklerde ise testisler belirginleşmeye sarkmaya başlar. Bebeğin kalbi ve kulakları artık tamamlanmıştır. Akciğerin yapısına alışmak için soluk alıp verir gibi davranır. Bebeğiniz sindirim sistemi artık sindirim yapabilecek bir düzeye ulaşmıştır.


Gebelikte 20. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğiniz yaklaşık bir hesaplamayla 25 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 320 gram ağırlığındadır. Gebelikte 20. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır? Bebeğin ultrason görüntülerinde tüm organları net olarak seçilebilir.


Gebelikte 20. haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Gebe bu dönemde çeşitli sıkıntılar yaşayabilir. Derideki değişmeler devam edecektir. Ciltte koyulaşma meydana gelecektir. Özellikle karın bölgesinden aşağılara doğru olan kısımda koyulaşmalar yaşanacaktır fakat doğum sonrası bu renk değişimleri kaybolacaktır. Bebeğinizin saçları ve kaşlarının oluşmaya başladığını belirtmiştik bu durum sizde bir takım hassasiyetlere neden olabilir. Özellikle midenizde ekşimeler meydana gelmesi doğaldır bu ekşimeler kişi hassasiyetlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Gebe artık bebeğinin hareketlerini daha net bir şekilde hissedebilecektir.


Gebelikte 20. haftada baba adayına tavsiyeler

Baba adayları gebelik sürecinin ilk öğrenildiği andan doğum ve sonrası döneme kadar gebenin yanında olmalıdırlar. Bu gerek fiziksel gerekse manevi anlamda olmalıdır. Vücutlarındaki değişime ayak uyduramayan anne adayları ruhsal sorunlar yaşayabilirler. Baba adayının eşinin yanında olması bu sürece birlikte başladıklarını yalnız olmadıklarını hissettirmeleri gerekir. Diğer yandan ise anne adayları vücutlarını bebekleriyle paylaştıklarından gündelik yaşamlarında kendi başlarına hallettikleri bir takım işleri yaparken zorlanabilirler. Bu durumda gebeye ve bebeğe zarar gelmemesi açısından anne adaylarına ağır görevler verilmemeli bununla birlikte düzenli olarak yürüyüş ve hafif sporlarda ona eşlik edilmelidir. Anne adayı normal zaman diliminden farklı olarak gebeyken kalbinin 2 kat hızlı kan pompalamasından ötürü hızlı yorulmaktadır. Anne adayı sık sık dinlenmelidir.

Comments


bottom of page