top of page

Gebelik Takibi ve Önemi


Gebelik takibi ne zaman başlamalıdır?

Anne olmak isteyen her kadının normal hayatını değiştiren bir süreçtir gebelik dönemi. Bu süreçte anne adayında oluşabilecek değişiklikler, hem anne adayı için hem de anne karnında gelişerek büyüyen bebek için oldukça önemlidir. Gebelik dönemini olabildiğince verimli, sağlıklı ve güvenli geçirmek için gebelik takibi düzenli olarak yapılmalıdır. Gebelik takibini henüz çiftler çocuk sahibi olmayı düşünürken yapmaya başlamalı ve anne adayı gebelik öncesinde yapılması gereken tüm prosedürleri öğrenmelidir. Bebeğinin sağlıklı büyümesi gelişmesi için uzmanlar, anne adayı henüz hamile olmadan evvel bir kaç tavsiyede bulunabilir ve anne adayını hamileliğe hazırlayabilir.


Örneğin; anne adayı sigara içmek, alkol kullanmak gibi sağlığa zararlı alışkanlıklara sahipse, uzman doktoru tarafından uyarılır ve sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan kurtulması gerektiği söylenir. Yine gebelik öncesinde folik asit alımında bebeğin sağlığı için çok faydalı olması,  doktor tarafından anne adayına gebelik öncesinde mutlaka söylenmektedir.


Gebelik gerçekleştikten sonra bebeğin takibi

Gebelik takibi; anne adayının gebelik süresince ay ay bazen riske göre hafta hafta, bebeğin tüm hareketlerini, tepkilerini, büyümesini, gelişmesini takip altına alıp, bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlamak içindir.


Gebelik takibinde öne çıkan konular


  • Öncelikle bebek ile anne adayının sağlıklı olup olmadığına bakılmaktadır.

  • Hafta hafta bebeği takip edip gelişimini anbean izleyip kaçıncı haftada olduklarının saptanması,

  • Hamilelik sırasında meydana gelebilecek riskler tartışılır ve anne adayı ikaz edilerek gerekli uyarılar yapılır.

  • Anne adayında oluşabilecek her hangi bir rahatsızlık var ise bunların saptanması ve tedbirler alınması,

  • Doğum yöntemleri hakkında bilgi verilir ve anne adayının ne zaman doğum yapacağı tespit edilir.

  • Gebelik üzerine eğitici bilgiler verilerek anne adayı eğitilir.

  • Herhangi bir erken doğum riski için hazırlık yapılır.


Gebelik takibi için anne ilk evvela gebe olup olmadığını öğrenir. Gebelik testi sonrasında kendi alanında uzman jinekolog doktor seçilir ve gerçek takip başlamış olur. İlk muayene gebeliğin tespiti içindir. Sonrasında doktor, anne adayından bir takım testler için kan örnekleri alır. Kanda bakılan hastalıklar; bulaşıcı hastalıkların tayini, rutin biyokimyasal testler, tam kan tahlili istenir. Ultrason takibinde ise; kalp ritmi, bebeğin kesesi, yapısı incelenir ve boyutları takip edilerek ortalama gelişimi tespit edilmiş olur. Gebelikte kan uyuşmazlığı gibi problemler erkenden saptanmış olur ve gereken önlem alınmış olur.


Gebelik takibinde haftaların önemi

Gebelik döneminde ilk haftadan son haftaya kadar bebeği takip etmek gereklidir. Fakat her hafta için doktor muayenesi önerilmez. Ekstra bir durum söz konusu olursa, bebek hafta hafta takip altına alınır. Aksi takdirde her şeyin normal düzeyde gitmesi sonucunda ayda bir muayene yeterlidir.  Bazı haftalar yapılması gereken testler (üçlü tarama testi), mühim ultrason sonuçları, bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü zamanlar takip altında olmakta fayda vardır.


Son 3 aylık dönemde gebelik takibi

Bebeğin büyümesi, alınan kilolar ve oluşan ihtiyaçlar sebebi ile anne adayının psikolojisi bozulmaktadır. Bu durum ise anne karnında bebeği olumsuz etkilemekte ve gelişimine de etki etmektedir.  Son 3 aylık dönemde anne adayının çevresinde daha fazla ilgi olmalı ve onu sakinleştirecek telaşlanmasına mani olacak ve psikolojisini düzeltecek, ona güvenilir doğru bilgileri verecek uzman jinekolog takibi anne adayının en güzel ilacıdır. Anne adayı doktoru sayesinde atması gereken tüm adımları bilinçli bir şekilde atmış olacaktır.


Gebeliğin 9. ayında takip edilmesi gereken prosedürler


  • Anne adayının suyu boşalması durumunda mümkün olabildiğince çabuk hastaneye götürülmesi gerekir.

  • Şayet bebekte bir hareketlilik yok, tekme atmıyor ise mutlaka yine hastaneye götürülmelidir.

  • Eğer anne adayında kanama görülürse bu da doğumun başladığının en bariz işaretidir ve acilen hastaneye götürülmelidir.

  • Düzenli olarak gelen sancıların artması ve sancı aralıklarının giderek azalması durumunda da acil hastaneye gidilmelidir.


Comments


bottom of page