top of page

Gebelik Takibi Nedir?


Hamile kadının gebeliğin planlandığı andan doğumun gerçekleşip lohusalık dönemine kadarki süreçte tıbbi ihtiyaçlarının belirlenerek giderilmesidir. Gebelik planlandığı günden sonra hamilelik öncesi kontrol ve testlerin yapılmasıyla başlayan bu süreç bebeğin anne karnındaki iyilik halinin belirlenmesi ve izlemiyle devam eder.


Sürecin en önemli bölümü bebeğin değerlendirilmesi kısmı gibi görülse de öncü testlerin yapılması olası birçok problemin önüne geçebilmektedir. Sağlıklı bir doğumun anahtarı olan gebelik takibi lohusalığa geçişle son bulur.


Gebelik kontrolü nasıl yapılır ve hangi aralıklarla gitmek lazım?

Gebeliğin varlığı genelde adet gecikmesi olan kadının yaptığı idrar veya kan testleriyle ortaya çıkar. Bu andan itibaren doktorla randevu başlamalıdır. İlk aylarda gebelik kesesinin görülmesi ve bebeğin kalp atışlarının varlığı için kontrollerin sıklığı değişken olmaktadır.


5-6. haftada kalp atışları izlenen bebeğin 9. haftada tekrar görülmesi erken dönemde izlenen ve herhangi bir bulgu vermeyen düşüklerin anlaşılmasını sağlayacaktır. Takiben 11-12. haftalarda yapılması uygun olan “ikili test” için gebe kontrole çağırılır. Eğer herhangi bir problem yoksa takipler artık aylık yapılabilir.


Takipteki önemli duraklardan biri 22-24 haftalar arasında yapılan “detaylı ultrasonografi” denen ve perinatoloji uzmanlarınca yapılan muayenedir. Her gebe mutlaka doktoru tarafından bu muayene için yönlendirilmelidir. Bebeğin tüm sistemlerinin ayrıntılı değerlendirmesinin yapıldığı bu işlemle birçok hastalığın anne karnında tanısı konabilmektedir.


Son dönemde 32. haftadan sonra kontrol sıklıkları yine arttırılır. On beş günlük periyotla 34. ve 36.hafta vizitlerinden sonra artık doğuma kadar haftalık izlem yapılır. Doğumun şekline göre lohusalık kontrolü ile muayenelere son verilir.

Comments


bottom of page