Bir çocukluk dönemi hastalığı olan kızamık, Robeola virüsünün meydana getirdiği bulaşıcı ve ateşli bir rahatsızlıktır. Genellikle çocukluk döneminde geçirilen kızamık enfeksiyonu, ömür boyu bir daha görülmez. Ülkemizde çocukluk döneminde uygulanan zorunlu aşılardan birisi olduğu için, yetişkinlikte, gebelikte kızamık yaşanma oranı çok düşüktür. Ancak kırsal kesimde doğan, büyüyen ya da her hangi bir sebeple kızamık aşısı olmayan kişiler yetişkinlikte bu virüse maruz kalırlar. Özellikle de gebelik dönemindeki kadınlarda görüldüğünde endişe yaratmaktadır. Buna keza gebelik döneminde kızamık geçiren kadınların bebeklerinde her hangi bir sağlık sorunu yaşandığı ile ilgili bir veri de bulunmamaktadır. Tabi ki kızamığın nasıl geçirildiği, bu esnadaki ateşin yükselme oranı da önem arz etmektedir.
Gebelik döneminde geçirilen kızamığın bebeğe etkisi
Kızamık, çocuklukta, yetişkinlikte ya da gebelikte olması fark etmeksizin çok ciddi sağlık sorununa yol açan bir rahatsızlık değildir. Ancak kızamık çok sık olmamakla birlikte yüksek ateş yapabilmekte ve işte o durumda hasta için tehlike arz edebilmektedir. Çok sık olmamakla birlikte özellikle bu enfeksiyonun gebelikte yüksek ateşle birlikte seyretmesi durumunda düşük gebelik, erken doğum gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bununla birlikte doğuma 1-2 gün kala kızamık virüsü ile karşılaşan anne adayının bebeğine, doğum esnasında virüs bulaşma ihtimali çok yüksektir. İşte böyle en geç 12 saat içinde gammaglobulin uygulanması gerekmektedir.
Gebe bir kadın kızamık hastası biriyle temas ederse
Kızamık virüsü bireye tüm yaşam boyunca bir kez etki edebilmektedir. Çocuklukta, bebeklikte kızamık aşısı olan veya daha öncesinde bu rahatsızlığı geçirmiş olanlar için sonrasında bir tehlike yoktur. Ancak gebe kadın daha önceden kızamık geçirip geçirmediğini ya da aşı olup olmadığını bilmiyorsa, emin değilse mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Böyle durumlarda her hangi bir sağlık kurumunda Rubeola IgG olarak bilinen test uygulanır ve kadının kızamığa olan bağışıklığı tespit edilir. Testin pozitif çıkması bağışıklığın var olduğunu gösterecek ve kızamık olan biriyle aynı ortamda bulunmak, temas etmek kadın için her hangi bir tehlike barındırmayacaktır. Test negatif çıkarsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalı, bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşmelidir.
Gebelik öncesinde kızamık aşısı yaptırılır mı?
Gebelik dönemi bir kadının yaşamındaki en özel, en hassas dönemlerden birisi olduğu için gebelik öncesinde, bu önemli dönemin sağlıklı geçebilmesi için bütün önlemler alınmalıdır. Bu bağlamda anne adayının gebelik öncesinde diğer aşılar gibi kızamık aşısı da olup olmadığı, daha önceden bu virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığı önem taşımaktadır. Gebelik isteyen kadın kızamık bağışıklığı olup olmadığından emin değilse, kızamık testi yaptırmalı ve test sonucu negatif çıkarsa aşı yaptırmalıdır. Kızamık aşısı 1 ay ara ile iki doz halinde uygulanmakta ve bu sayede olası bir risk ekarte edilmektedir. Gebelik öncesinde kızamık aşısı yaptıran kadınların gebe kalmak için en az 3 ay beklemeleri önerilmektedir. Tüm bunlara ek olarak aşı ile önlenebilecek rahatsızlıklar için planlı gebeliklerde gebelik öncesinde bir tarama yapılması uygundur. Bu sayede neredeyse tüm bulaşıcı hastalıklar önlenebilmektedir.
Gebelik esnasında kızamık aşısı yapılır mı?
Gebelikte canlı virüs aşılarının uygulanması yanlıştır. Hatta canlı virüs aşıları uygulandıktan sonraki ilk 3 ay içinde gebe kalınması da önerilmemektedir. Zira gebelikte yapılan canlı virüs aşıları anne karnındaki bebekte yapısal anomalilere sebep olabilmektedir. Kızamık aşısı da canlı bir virüs olduğu için gebelik devam ederken kızamık aşısı yaptırılması uygun değildir.
Emzirme döneminde kızamık
Emzirme döneminde kızamık virüsüne maruz kalan annelerin bebeği emzirmesinde her hangi bir sakınca görülmemektedir. Zira emzirme her hangi bir bağışıklığı olumsuz etkilemez ve dolayısıyla emzirme döneminde aşı uygulanabilir.
Enfeksiyon riski altında olan gebelerin yaptırabileceği aşılar hangileridir?
Risk altında olan kadınlar gebelik öncesinde, esnasında ve sonrasında güvenle Hepatit B, Grip, Difteri/Tetanoz aşılarını yaptırabilmektedirler.
Gebelik esnasında kesinlikle uygulanmaması gereken aşılar hangileridir?
Hepatit A, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Suçiçeği, Pnömokok, Oral Polio, inaktive Polio aşıları gebelik döneminde anne adayına ve bebeğe zarar verebileceği düşüncesiyle gebelik esnasında uygulanmamaktadır. Bu aşılar düşük gebelik, erken doğum ve bebekte yapısal anomalilere sebep olabildiği için tehlikeler içermektedir.
Comments