top of page

Düşüklerden Sonra Ne Yapılmalıdır?


Düşük sonrasında iyileşme evresinde yapabileceğiniz şeyleri maddeler halinde belirtmek istersek;


  1. Çok miktarda sıvı alın.

  2. Bir kaç gün işe gitmeyin istirahat edin.

  3. Uyumaya çalışın, sevdiğiniz sağlıklı yemeklerden yiyin ve vitamin alın.

  4. Size verilecek ilaçları düzenli ve tam olarak kullanın.

  5. 2 hafta süre ile egzersiz yapmayın.

  6. 2 hafta süre ile havuza girmeyin ve küvet banyosu yapmayın.

  7. 2 hafta süre ile 3 kilogram üzeri ağırlık kaldırmayın.

  8. 2-4 hafta süre ile hazne içerisine tampon koymayın ve vajinal duş yapmayın.

  9. 2-4 hafta süre ile ilişkiye girmeyin.

  10. Düşük sonrasında özellikle kürtaj işleminden 2 hafta sonra  yumurtlama (ovulasyon) olabileceğinden gebe kalabilme potansiyeline kavuşursunuz. Bu nedenle kendinizi fiziksel ve duygusal olarak hazır hissetmeden ilişkiye girmeyin ya da eşinizle gebelik planlarınızı kararlaştırın. Planlarınıza uygun doğum kontrol yöntemi için yardım alın.

  11. Eğer 9 hafta ve üzerinde bir gebelik sonrasında düşük gerçekleşmişse memelerden süt gelmesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bu üzücü ancak gebelik hormonlarından kaynaklanan bir durum olup gebelik sonlandıktan sonra görülür. Memeler gergin, şişkin ve meme ucundan süt benzeri akıntı olabilir. Süt gelmesini engellemek için dar sütyen yada sıkı göğüs bandajı yapılabilir, ilaç kullanılmadan bu şekilde bir uygulama ile 1-4 hafta sonrasında süt gelimi durmalıdır. Bu süreç içinde memelerde hassasiyet, ateş yüksekliği durumlarında meme enfeksiyonu (mastit) gelişebilir. Bu durumda hekiminize başvurmalısınız. Bununla birlikte süt gelimini engellemek için düşük sonrası ilaç kullanmanız gerekebilir.

  12. Düşükten 1- 2 hafta sonra kontrole çağrılabilirsiniz. Bu kontrolde özellikle rahimde olmak üzere enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilir. İyileşme sürecinin yolunda gidip gitmediği kontrol edilir. Rahim ağzının (serviks) kapanıp kapanmadığı kontrol edilir. Rahim ağzı 2 hafta ve sonrasında kapanmış olmalıdır. Rahim ağzının normal haline döndüğü görüldükten sonra yüzmek, küvet içi banyo yapmak ve ilişki güvenli hale gelir. Rahim ağzı normal haline dönmedi ise bakterilerin rahim ve üst genital sisteme yayılmasına bağlı enfeksiyon görülebilir. Bu enfeksiyona bağlı ağrı, kanama ve doku hasarı görülebilir. Ayrıca bu kontrolde rahim içinde düşük materyali parçası kalmış mı kontrol edilir. Kalmış olmasına inkomplet abortus (tam olmayan düşük ) denir. Bu durumda kürtaj işlemi gerekebilir.

  13. Düşük sonrası dikkat etmeniz gereken fiziksel bulgular şunlardır;

  • İlaçlara cevap vermeyen 38℃ üzerinde 48 saattir devam eden yüksek ateş durumunda doktorunuzu arayın.

  • Düşük sonrası vajinal kanamanız 3 gün ile 5 hafta arasında devam edebilir. Yoğun kanama olmamalıdır. kanama giderek azalmalıdır. Üzüm büyüklüğünde pıhtılar görülebilir, ancak şeftali veya portakal büyüklüğünde pıhtı olması endişe duyulması gereken bir durum olduğu için doktorunuzu aramalısınız.

  • Kanamanın şekli önemlidir. Kanama giderek koyulaşmalıdır. Açık kırmızı kanamalar aktif yeni kanama göstergesi olup doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bu durumda aktif iş yapıyorsanız kendinizi istirahate alın ve ayaklarınız yukarıda olacak şekilde yatın istirahat edin. Durumunuzu yakınlarınıza haber veriniz.

  • Yoğun adet sancılarınızın olduğu dönemden daha şiddetli kramp ve ağrı hissederseniz ve ilaçlar ağrıyı gidermede cevapsız kalıyorsa, doktorunuzu bilgilendiriniz.

  • Kötü kokulu vajinal akıntınız var ise

  • Karında şişlik ve hassasiyet varsa

  • Gebelik belirtileri devam ediyorsa

  • Barsak ve idrar alışkanlıklarınızda değişiklik oldu ise özellikle barsak hareketlerinizi hissetmiyorsanız

  • Dışkıda ve idrardan kan gelmesi durumu varsa

  • Bulantı, kusma halsizlik varsa

  • Vaijinadan yoğun kanama varsa mutlaka doktorunuzu arayınız, yakınlarınızı bilgilendirin, kendinizi çok kötü hissediyorsanız ambulans çağırmayı ihmal etmeyin.


14- Postabortal sendrom (düşük sonrası sendrom manasına gelir), düşük sonrası doku ve pıhtıların rahim ağzını (serviks) tıkamasına bağlı olarak rahim içinde kanama birikimi sonucu rahimin eski haline dönmesinin engellendiği kramp tarzı şiddetli ağrı ile karakterize durumdur. Bu durum rahim içinde biriken kanama nedeni ile postabortal hematometra olarak da adlandırılır. Düşükten hemen sonra gelişebileceği gibi bir kaç gün sonra da görülebilir. Bu nedenle Kramp tarzı yani gelip giden giderek şiddetlenen adet sancısının üzerinde ağrı, bulantı, kusma, ishal, terleme gibi şikayetlerinizin varlığında doktorunuzu bilgilendirin. Rahim içi ultrason ile konrolü sonrası aspirasyon yapılarak tedavi sağlanabilir.


15- Düşük sonrası size kürtaj uygulanmış ve damar yolu açılmışsa, daha sonraki dönemde bu damar yolu açılan bölgelerden kanama varsa acilen ambulans çağırarak doktorunuzu bilgilendirin. Bu yaygın damar içi pıhtılaşma bozukluğunun bir belirtisi olabileceğinden önemlidir.


16- Düşüklerin çoğu güvenlidir ve komplikasyonsuz geçebilir. Ancak yukarıda belirtiğimiz şikayetleriniz olacak olursa veya kendinizi kötü hissettiğiniz bir durum varsa doktorunuzu bilgilendirmekten çekinmeyiniz.

Comments


bottom of page