top of page

Doğum Kontrol Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?


Doğum kontrol hapı, istenmeyen gebeliklerden korunmak için başvurulan, oldukça güvenli ve yaygın bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapı, doktor kontrolü dışında kullanılmaması gereken ve kişinin doğum kontrol hapı için uygunluğuna karar verilmesi gereken bir yöntemdir. Şayet doğum kontrol hapı için uygunluğunuza karar verilmişse, adetin ilk günü haplar alınmaya başlanmalıdır. Her gün aynı saatte alınması oldukça önemlidir.


21 tablet içeren doğum kontrol hapları:

Doğum kontrol hapları genellikle 21 tabletlik kutulardan oluşmaktadır. İlk kutuya adetin ilk günü başlanır. Her gün aynı saatlerde içmek koruyuculuğun artması açısından önemlidir. 21 tabletin tamamlanmasından sonra 7 günlük bir ara verilmesi gerekir. Bu bir hafta içinde kadının adet olması beklenmektedir. Adet başlamasa bile 21 günden sonra bir hafta ara vermek gerekir. 8. Gün ise yeni kutuya başlanmalıdır.


Doğum kontrol hapları ilk kullanılmaya başlandığında, adetin ilk günü kullanılmalıdır. Bu sayede etkisi, adet bitince devam edecek ve gebelikten koruma sağlayacaktır. Ancak adetin ilk günü doğum kontrol haplarına başlanmazsa, prezervatif gibi ek koruma yöntemlerine başvurmak daha sağlıklı olacaktır.


28 tablet içeren doğum kontrol hapları:

Çeşitli doğum kontrol hapları 28 tabletten oluşmaktadır. Tablet sayılarındaki farklar, doğum kontrol haplarının koruyuculuk etkisi ile ilgisizdir. 28 tabletlik doğum kontrol haplarının son 7 tabletinde hormon mevcut değildir. Yani, kutudaki sonra 7 hap aslında boştur ve yalnızca demir ilacı içermektedir. İlk 21 hap ise, 21 tabletlik doğum kontrol hapında olduğu gibi hormon içermektedir. İlk hap, gene adetin ilk günü alınmalıdır. Son  7 hap ise herhangi bir hormon içermediğinden zaten alınmamış etkisi yaratmaktadır.


Doğum kontrol hapları hangi sırayla alınmalıdır?

Doğum kontrol hapları içerisindeki tüm hapların etkisi aynı olmaktadır. Her hap, aynı miktarda hormonu içermektedir. Bundan dolayı da sıra olmadan da haplar alınabilir. Ancak oklar ve günler, hapların düzenli olarak alındığının göstergesi olduğu için sıranın takip edilmesi önemlidir.


Önemli not:

Şayet 28 tabletlik bir doğum kontrol hapı kullanılıyorsa son 7 tabletin boş olduğu bilinmelidir. Bu sebeple de sıraya uygun kullanmak oldukça önemlidir.

Comments


bottom of page