top of page

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınlar için daha fazla etkilidir. Hastaların büyük bir kısmı erken evrede tedavi edilebilmektedir. Bazı hastalıkların ise ne yazık ki tedavisi yoktur. Bu sebeple ölümcül olabilirler. Bundan dolayı da mutlaka cinsel ilişkide prezervatif ile korunma önerilmektedir.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

  • Gonore (Bel soğukluğu) :

Erkeklerde sık sık idrara çıkma ve akıntıya yol açan hastalık, kadınlarda adet düzensizliğine ve sık sık tuvalete çıkma gereksinimi ile idrarda yanma şeklinde kendini gösterir. En yaygın olarak karşılaşılan cinsel hastalıktır. Karın içi iltihaplarına, kısırlığa ve üreme organlarında apselere yol açmaktadır. Gebelik sürecinde bebeğe bulaşma riski vardır. Bebekte körlük, zatürre gibi sorunlara sebep olabilir. Hastalığın bulaşmasından 3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar. Tedavi edilebilmektedir.


  • Sifiliz (Frengi):

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri de frengidir. Frengi, tüm vücudu etkileyen bir sorundur. Erken teşhisinde tedavi sağlanmaktadır. Ancak hamilelik durumunda bebeğe de geçebilir. Vücutta şişkin ve ağrısız yaralar ile kendini belli eder. Şayet tedavi edilmez ise sinir sistemi hasar görebilir. Körlük ya da kısırlık gibi sorunlara sebep olabilir.


  • Şankroid (Yumuşak Çıban):

Bu hastalık kendini üreme organlarındaki yaralar ile kendini belli eder. Yaraya yakın olarak kasıkta meydana gelen şişkinliklerdir. Tedavisi oldukça kolaydır.


  • Klamidya:

Bu hastalık ise kadınlarda kendini sarı köpüklü akıntılar ile belli eder. Erkekler için ise idrara çıkarken yanma ve akıntı hali söz konusudur. Kadınlarda karın içi iltihaplanmalara yol açar. Tedavi edilmez ise kısırlık, üreme organlarında apseler ortaya çıkar. Gebeler için riskli bir hastalıktır. Düşüklere ya da ölü doğumlara sebep olabilir. Tedavi edilmesi şarttır.


  • Trichomonas:

Kadınlarda yeşil ve kötü kokulu akıntılar ile kendini belli eder. Tüplerde iltihaplanmaya yol açtığı için tedavi edilmez ise kısırlığa sebep olabilir. Tedavi edilebilen bir sorundur.


  • Herpes (Genital uçuk):

Üreme organlarında kaşıntı yapmakla beraber uçuk gibi ağrılı sivilceler meydana gelir. Bunlar ağrılı yaralara döner. İyileşmesi mümkündür ancak yeniden nüks edebilir. Tedavisi zordur. İdrar yollarında çeşitli sorunlara sebep olabilir. Bebeğin doğumu sırasında bebeğe geçebilir.


  • Üreme organı siğilleri ve deri kabarıklıkları:

Dış üreme organlarında, haznede, makat ve idrar kanalının dışa yakın bölümlerde ortaya çıkan, ağrılı olmayan et kümelerine siğiller denir. Tedavisi yapılabilir ancak zordur. Şayet tedavisi sağlanmaz ise, komşu dokular hasar görebilir. Doğum aşamasında bebeğe geçebilir. Bebeğin solunum yollarında siğiller ortaya çıkabilir.


  • Hepatit B:

Hepatit B, cinsel ilişki ile de geçebilir. Karaciğerde büyüme ve hassaslık, idrar renginde koyulaşma ve sarılık, ateş, kusma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Aşı ile tedavi edilmesi sağlanabilir. Karaciğer iltihabı, siroz, karaciğerde kanser ve ölüme yol açabilir. Kesin olarak tedavisi zordur. Bu sebeple direnci arttırıcı tedaviler yapılarak hastalığın verdiği hasarlar hafifletilmeye çalışılır.


  • HIV-AİDS:

Cinsel yolla bulaşan en tehlikeli virüslerden biridir. HIV taşıyan kanla ya da kana temas edilme durumlarında buluşmaktadır. Anne hamile ise bebeğe geçebilir. HIV vücuda bulaştıktan 3 ay sonra ELISA adı verilen test ile tespit edilir. Kimi zaman HIV virüsü herhangi bir hastalığa yol açmaz iken, diğer insanlara bulaşabilir.


HIV virüsünün yol açtığı hastalık ise AİDS olarak adlandırılır. AİDS hastalığının tedavisi yoktur. Vücudun korunma sistemini bozar ve tüm vücudu etkiler. Çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçsüz bırakır. HIV çoğunlukla vücuda girdikten 5-10 sene sonra ortaya çıkmaktadır. Hastalığın belirtileri ise: halsizlik, uzun süreli ateş, kilo kaybı, terlemeler ve iyileşmeyen yaralar ile kendini gösterir. Vücudu güçlendiren tedavilerle hastanın hayat süresi uzatılır. HIV, klozetten ya da çatal ve bıçaktan bulaşmaz. Kanların birbirine teması ile geçmesi gerekmektedir.


HIV virüsü, tükürük, gözyaşı, ter aksırık, öksürük, idrar ve dışkıyla kişiye bulaşmamaktadır. HIV cinsel temas ile bulaşmaktadır.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar eş tedavisi gerektirmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erkek için belirtileri:

  • Sık sık idrara çıkma ve idrarda yanma, ağrı

  • Penisten idrar sonrası gelen ya da sürekli akıntı

  • Penis yüzeyinde ağrılı ülserler ve kasıklarda ele gelen kitleler


Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadın için belirtileri:

İdrara çıkarken zorluk yaşama ağrı ve yanma, sık idrara çıkma

Hazneden koyu renkli ve kötü kokulu akıntı


Erkek ve kadında:

  • Cinsel ilişkide ağrı ve kötü koku

  • Ölü doğum öyküleri

  • Üreme organlarında siğiller

  • Üreme organlarında ağrılı uçuklar

  • Makat ya da perine sahasında apseler


Bu sebeple çiftler düzenli olarak jinekolojik ve ürolojik muayenelerini yaptırmalı, kadınların altı ayda bir pap smear testine girmeleri önem teşkil eder. Hepatit B virüsü için aşılama önem teşkil eder. Koyu renkli akıntılar ya da idrara çıkarken zorluk iki cins için de hastalık belirtisidir. Tedbiri elden bırakmadan gerekli önemleri almak önemlidir.


Beyaz ve kaşıntılı akıntılar ya da sırf kaşıntı, mantar hastalıklarına işaret eder. Cinsel hastalıklar, çok eşlilik ile artış gösterir. Bu sebeple her cinsel ilişkide prezervatifle korunmak, şayet korunmak istenmiyor ise cinsel hastalıklar için tüm tarama testlerini yaptırmak ve daha sonra ilişkide bulunmak hayati önem taşır.

Comments


bottom of page