1 ) Anne karnında bebek hareketleri nasıl sayılır?
Bebek hareketlerini saymak bebeğinizin durumu ile ilgili fikir sahibi olmanız bakımından önemlidir.
Bebek hareketlerini sayma hakkında bir çok yöntem tavsiye edilmiştir. Bunlardan en sık kullanılan yöntemlerden birisi:
Bebeğinizin hareketlerini saymaya başlayın ve hareket ettiği her saati bir yere not edin. Bebeğinizin 10. hareketini saydığınız zamandan en çok 2 saat geçmiş olmalıdır. 2 saatten daha önce yapmış olduğu 10 hareket normal kabul edilmektedir.
Bebek hareketleri genel olarak 28 haftadan itibaren sayılmaya başlanır. Daha öncesinde riskli bir hamilelik durumu söz konusu olması halinde, 24 hafta civarında sayılmaya başlanabilir.
Eğer Bebeğiniz 2 saatte 10 defa hareket etmediyse, bir iki saat sonra tekrar saymaya başlayın. ikinci defa saydığınız zaman da aynı şekilde 2 saatte 10 defadan daha az hareket etmesi durumunda, muhakkak doktora başvurmanız gerekmektedir.
Bebeğiniz 2 saatte 10 hareket ettiği halde, hareketlerinde son zamanlarda ciddi bir azalma söz konusu ise, böyle bir durumda da derhal doktorunuza başvurmalısınız.
2 ) Bebeğin hareket sıklığı
Bebeğin hareketlerinde anne adayını düşündüren başka bir hususta, bebekte ki bu hareketlerin sıklığıdır. Kimi insanlar bu hareketleri çok sık olarak ifade ederken, kimileri de hareketlerin az olmasından dolayı şikayet ederler. Bebeğin gün içerisinde yaptığı hareketler, günden güne değişiklik gösterir. Sürekli bir şekilde hareket etmesi beklenmemelidir. Bebeğin de uyku aralıkları olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Ancak, hamilelik döneminin 28. haftasından sonra bebeğin yapmış olduğu hareket sayısı, bebeğin durumu ile ilgili gerçek bilgiyi verebilir. Bebek bir gün içerisinde 100 ile 150 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi, annenin hissedebileceği şiddette olmaz. Gün içerisinde 15 ile 20 defa net hareketi hissetmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğini büyük oranda ifade etmektedir.
Bebeğin çok fazla hareket etmesi, ilerleyen zamanlarda hiperaktif bir çocuğa sahip olunacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde az hareket eden bebeğin de sorunlu bir bebek olacağı anlamını doğurmaz. Ayrıca bu hareketlerin cinsiyet ile de herhangi bir ilişkisi yoktur.
Anne adayı eğer sürekli hareket halinde ise ve yorgunsa, hatta karnınız açsa bile, bebeğin hareketlerini algılayamayabilirsiniz. Bebek karın içinde sallandığından dolayı, uyku süresini uzun tutuyor olabilir. Hatta bebeğin karın içerisinde ki duruşu da hareketleri hissetmenizin önüne set çekebilir. Bebek hareketleri genellikle en fazla sabahları, gece yatarken ve yemeklerin hemen ardından fark edilebilir. Aynı zaman da unutulmamalıdır ki, doğum dönemi yaklaştıkça ve bebek büyümeye başladıkça, yeri daraldığından dolayı hareketleri de doğru orantılı bir şekilde yavaşlar. Panik yapmayın.
3 ) Bebeğin anne karnında ki hareketleri ne zaman başlar?
Bebeğin anne karnında yaptığı hareketleri , aslında hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde başlar. Ancak anne adayları bunu pek fark edemezler. İlk bebeğine hamile olan anne adayları, genellikle 20 ve 24. haftalarda bebeğinin hareketlerini fark etmeye başlarlar. Daha önceden çocuk sahibi olan, hamilelikte deneyimli anne adayları ise, 16. Haftanın ardından bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlayabilirler.
Bebeklerin anne karnında en hareketli dönemleri, 24. Haftanın ardından başlar. Bu haftadan sonra bebeğinin hareketini sürekli hissetmek isteyen anne adayları, bebeğin sağlıklı ve yaşıyor olduğu düşüncesi ile olaya ayrı bir bakış açısı kazandırır. Bebeğin hareket etmemesi halinde, heyecan ve panik yaşanabilir. Bebeğin anne karnında ki hareketleri 26. haftaya kadar hissedilmediği zaman bu durumu muhakkak doktora bildirilmelidir.
Bebeğin hareketi anneye ağrı verir mi? Hareketler nasıldır?
Bebeğinin ilk hareketlerini her anne adayı farklı bir şekilde belirtir. Kimi anne adayları bebeğinin hareketlerini baloncuk ya da mısır patlamasına benzetirken, kimileri de kelebeğin ya da küçük bir kuşun kanat çırpması şeklinde belirtir. Hatta karnın içerisinde gaz dolaşması gibi algılandığı da karşılaşılan bir durumdur. Aynı zamanda zayıf bir anne adayının, kilolu bir anne adayına göre, hareketleri hissetme duyarlılığı çok daha yüksektir.
4 ) Hamilelik döneminde doktorunuz başka bir test önermediyse aşağıdaki testi uygulayabilirsiniz
Bebeğinizin hareketlerini saymaya başladığınız zaman saate bakın. Her şekilde ki hareketi ( tekme, çalkalanma, dönme) sayın. 10’a ulaştığı zaman saymayı keserek, saate bakın. Genel olarak 10 dakika içinde 10 civarında hareket saymış olursunuz. Bazen bu sayı biraz daha fazla olabilmektedir.
Bir saatin sonunda hala 10 adet hareket saymamanız halinde, süt için ya da hafif bir şeyler yiyin. Ardından sırtüstü uzanarak gevşeyin ve saymayı sürdürün. Bu durumdan sonra da 2 saat içerisinde 10 hareket saymamanız halinde, derhal doktorunuza başvurun.
Hareketin olmayışı kesin bir problemin olduğu anlamına gelmemiş olsa da kimi zaman bebekte sorun işareti de olabilmektedir. Böyle bir durumda zaman kaybı yapmadan bir doktora başvurmanızda yarar vardır. Doğum sürenizin yaklaşması durumunda, bebek hareketlerini rutin bir şekilde kontrol etmek de git gide daha çok önem kazanır.
5 ) Hareketliliğin net bir şekilde yavaşlaması ya da kesilmesi görülmediği sürece bir çok durum normaldir
Son yapılan araştırmalar neticesinde, 28. Haftalık zaman diliminden itibaren bebeğin hareketlerini, annenin günde 2 defa olmasının normal olduğunu göstermektedir. Bu durumlar ise bir defa annenin hareketsiz olduğu sabah saatlerinde ve bir kez de daha hareketli olduğu akşam saatlerinde kontrol etmesinin yerinde olacağını bildirilmektedir.
コメント