Bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir? Nasıl bir histir?
Bebekler anne karnında çok erken dönemlerde 7-8 haftalıkken solucan benzeri hareketler gösterirler. Bunlar ancak ultrason altında izlenebilir. Bebek çok küçük olduğundan gebenin hissetmesi mümkün değildir. Bu dönemde karında hissedilen şey çoğunlukla barsak hareketleridir. Anne adayının hissedebileceği hareketler ise 16-22 haftalar arasında başlar. İlk gebeliğini yaşayanlar daha geç algılarlar. Çünkü doğum yapmış kadın bu hareketi daha erken tanıyacaktır. Gebelerin hissettiği hareket kişiler arasında tarif edilirken farklılık gösterir. Bazı gebeler seyirme diye tanımlarken bazıları içindeki kıpırtı veya vurma olarak ifade ederler. Hastalarımdan biri bunu eşine tarif ederken şöyle demişti; “gözünü kapat, parmağını göz kapağının üstüne koy. Şimdi gözünü hareket ettir, işte böyle bir his”.
Bebeğim az hareket ediyor, korkmalı mıyım?
Bebekler anne karnında yaşayan bireylerdir aslında. Nasıl ki doğduktan sonra davranışları farklılık gösterirse, anne karnında da birbirleriyle aynı davranışları göstermezler. Bazıları çok hareketli bazıları ise daha dingin olabilir. Gebelik dönemi hareketin yeterliliğini değerlendirmek için çok önemlidir. İlk hissedilmeye başladığı dönemlerde hareketler daha aralıklıdır. Gebeler bazen birkaç gün hissetmeyebilirler. Ancak 24. hafta sonrası bu durum değişir ve iyice kuvvetlenen bebek kendini artık her gün belli bir ritimde hissettirir. 28. haftadan sonra bu durum iyice netleşir ve hareket artık bebeğin kimliğidir. Bu dönemde hareketlerin bir günden fazla süre hiç hissedilmemesi doktorla görüşmeyi zorunlu kılar. 32.Hafta ve sonrasında hareketler can acıtıcı olabilecek kadar güçlenir. Takip eden doktor için bebeğin iyilik halini gösteren bir kriterdir.
Hareketler annenin daha az aktif olduğu akşam saatlerinde olur. Aslında gündüz de olur, ancak anne de hareketli olduğu için çoğunu hissetmez. Ayrıca annenin yemek yediğinde kan şekeri yükseldiğinde bebek de bu yükselmeyi algılar ve tepki verir. Anneyi heyecanlandıran bir durum bebeği de etkiler ve hareketlenebilir.
Hareketleri sayarken istirahat halinde olmak önemlidir. Hissedilen tüm hareketler sayılır. Ancak birleşik olanları tek saymak gerekir. On hareketi saymak yeterlidir. Örneğin, akşam yemeği sonrası istirahat halindeki iki saat içinde on kez hareket eden bir bebeğin keyfi yerindedir. Gebeliğin son döneminde hareketlerde azalma hissedilmesi önemli bir bulgudur ve hekimle paylaşılmalıdır. Bazen kötü bir olayın başlangıcı olabilir ve erken davranmak hayat kurtarıcı olabilir.
Comments