top of page

Başarısız Denemelerden Sonra Tekrar Deneme Yapılabilir mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen ve bu arzularını gerçekleştirmek isteyen anne ve baba adaylarının büyük fedakarlıklarla tedaviye başlaması ancak başarı elde edememesi oldukça üzücü bir durum olabilmektedir. Tüp bebek tedavileri çiftleri, maddi ve manevi anlamda zorlayabilir. Bunun yanında özellikle anne adayını psikolojik olarak çeşitli sorunlara sokabilir. Tüp bebek tedavileri tıbbi olarak zorlu tedaviler değildir. Gelişen teknoloji ve geliştirilen yöntemler sayesindeki tedaviyi alan çiftlerin iş hayatları, gündelik hayatları kesinlikle sekteye uğramamaktadır. Ancak bu sürecin psikolojik yanı, esas olarak çiftleri zorlayan aşamalardır.



Ancak ilk seferde başarısız olan anne ve baba adayları bu sebeple yılmamalıdır. Bir tedavide başarısız olmak, diğerinde de başarısız olunacağı anlamına gelmemektedir. Bu sebeple ikinci deneme için gerekli olan motivasyonu sağladıktan sonra, psikolojik olarak hazır olunduktan sonra ikinci bir denemeye başlamak gerekir.


Anne ve baba adaylarının unutmaması gereken ise, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan, sağlıklı çiftlerin dahi istedikleri zaman gebe kalmayı başaramadıklarıdır. İlk tedavide başarısız olmak, çiftleri umutsuzluğa sürüklemelidir. İlk denemede yaşanan başarısızlık, diğerleri için rehber niteliğinde olabilir.

Tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarılı olamamak, çiftleri hayal kırıklığına uğratmamalıdır. Bu aşamada önemli olan kadının yaşıdır. Şayet kadının yaşı ilerlemiş ise, zaman tasarruflu kullanılmalıdır. Tedavi için zaman kaybetmeden çözüm yöntemleri bulunmalı, başarısızlık sebepleri saptanmalı ve yeni bir tüp bebek tedavisi planlamalıdır.


Kadının yaşının ilerlemesi durumunda özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlar için başarıya ulaşmak adına daha fazla tüp bebek tedavisi uygulamaya ihtiyaç duyulabilir.


Yaşın ilerlemesi durumunda başarılı denemeler sayesinde gebelik sağlansa dahi, gebeliğin düşükle sonuçlanma riski vardır.


Yaşın ilerlemesi yalnızca normal gebeliklerde değil, tüp bebekte de gebelik şansını düşürür. Yaş ilerledikçe yumurtaların sayısı azalır. Bunun yanında kalitesi de düşer. Bundan dolayı başarılı bir tüp bebek tedavisi mümkün olmayabilir.

Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına sebep olabilecek faktörler nelerdir?

Başarısız tüp bebek tedavilerinde akla gelen ilk neden, embriyo ile ilgili sorunlardır. Embriyonun yapısında mevcut olan çeşitli bozukluklar ya da sorunlar gebe kalmaya engel teşkil edebilir.

Bunun dışında;

  • laboratuar ortamının uygun olmaması,

  • anne adayının rahmi ile ilgili sorunlar,

  • cerrahi girişimler sonunca yaşanan yapışıklıklar,

  • kürtaj,

  • bazı hastalıklar,

  • miyom ve polip gibi yapılar,

  • çikolata kistleri gebe kalma önündeki engel olabilir.

  • Tüplerdeki tıkanıklıklar,

  • Geçirilmiş ya da halen mevcut olan enfeksiyonlar,

  • Karın içi yapışıklıklar olarak sayılabilir.


Başarısız tüp bebek ve sonrası

Başarısız tüp bebek denemeleri ardından, başarısızlığa yol açan nedenler araştırılmalıdır. Tespit edilen sebepler ortaya çıktıktan sonra bir tedavi planı yapılmalıdır. Yapılan rutin testler haricinde çeşitli testler de uygulanabilir. Bu testlerden bazıları ise:

  • Ultrasonografi

  • HSG (Rahim filmi)

  • Histeroskopi (kameralı rahim inceleme)

  • Preimplantasyon (genetik tanı)

  • Paternal lenfosit aşısı

  • Yardımcı tomurcuklanma laserte

  • Yapay rahim uygulamaları

  • Blastosist transferi

  • Akupunktur

  • Reiki

  • Antioksidanlar


Başarısız tüp bebek denemelerinde çiftler, umutlarını kaybetmemelidir. Tüp bebek tedavisi, teknolojinin en çok yansıdığı alanlardan biridir. Kısırlık sorunlarının %80’i tüp bebek yöntemi ile çözüm bulunabilen sorunlar haline gelmiştir. Ancak kimi zaman başarı elde etmek mümkün olmaz. Gene de çiftlerin imkanlar el veriyor ise, bütün şanslarını denemesi ve geliştirilen yöntemlerden yararlanması tavsiye edilir. Özellikle de kadının yaşı ilerlemiş ise bu çözüm yöntemleri uygulanmakta gecikilmemelidir.


Tüp bebekte ve başarısızlık oranları nedir?

Başarısızlık oranı kadının yaşına bağlı bir faktördür. Tüp bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunur. Bu faktörler arasında en önemlisi, kadının yaşıdır. Kadının yaşı ilerlememiş ise tüp bebek tedavisi ile başarı şansı %60’tır. Bu başarı şansı çeşitli yöntemlerle arttırılabilir. Yaşın ilerlemesi sonucunda bu başarı oranlarında azalma görülür. Kadın 40 yaşlarında iken başarı şansı %20’lerde olmakta iken, 40 yaşını geçmiş kadınlarda başarı şansı daha çok düşmektedir.


En fazla kaç defa tüp bebek denemesi yapılabilir?

Anne ve baba adaylarının yapacakları deneme sayısı tamamen kendi isteklerine kalmıştır. Deneme sayısı konusunda bir sınırlandırma bulunmaz. Ancak çiftler deneme sayısı konusunda 3 denemeden sonraki tüp bebek tedavilerinde başarının etkin bir şekilde artmayacağını bilmelidir. 30 yaş ve daha genç hastalarda en fazla üç deneme ardından yüksek oranda başarı elde edilebilmesi mümkündür. Ancak 35 yaşlarından sonra başarı şansında bir düşüş gözlemlenir. Bu sebeple çift için daha fazla deneme sayısına ihtiyaç duyulabilir.


Tekrarlayan başarısızlıklar sonucunda çiftler ne gibi duygular içerisinde olur?

Tekrarlanan başarısızlıklar sebebi ile özellikle anne adayları psikolojik olarak çeşitli sorunlar yaşarlar. Tüp bebek tedavisine hiçbir aday, başarısız olmak için başlamaz. Bu durumda çiftin psikolojik bir danışmanlık alması önerilir. Çiftler, karşılaşabilecekleri her türlü ihtimale kendilerini tedaviden önce hazırlamalıdır.


Başarısız tüp bebek denemeleri sonrası ne zaman yeni bir deneme yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavileri başarıya ulaşamamış ise ara vermek için 1 ay geçmesi yeterlidir. Fakat çiftin yaşı henüz genç ise hazırlanmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyarsa kullanabilirler. Ancak anne adayının yaşı ilerlemiş ise zamanı iyi kullanmaları gerektikleri unutulmamalıdır.


Tekrarlayan düşük durumu söz konusu ise ne yapılmalıdır?

İlk önce neden gebeliğin düşükle sonuçlandığına dair sebepler araştırılmalıdır. Ardından ise düşüklerin sebebinin genetik mi yoksa rahimle ilgili sebeplerden mi kaynaklandığı bulunmalıdır. İleri yaş grubunda meydana gelen düşük sorunları kromozom anomolileri kaynaklı olarak meydana gelebilir.

Commentaires


bottom of page