top of page

Anne Karnındaki Bebeğin Ters Duruşu


1 ) Bebeğin anne karnında ters durması

Bazen doğum esnasında her şey planlandığı gibi olmayabilir. Her doğum başarılı bir şekilde sonlanmadığı gibi istenmeyen durumlarla da karşılaşılmak mümkündür. Bu istenmeyen durumlardan bir tanesi de bebeğin doğum kanalında ters bir şekilde durmasıdır. Yani bebeğin doğum kanalında kafasının yukarıda ayaklarının ise aşağıda olması durumudur. Hamileliklerin yaklaşık %3 civarında bu gibi durumlara rastlanmaktadır.


2 ) Bebeğin anne karnında ters duruşu hangi durumlarda görülür?

Bu duruma sebebiyet veren çok sayıda faktör vardır. Ancak prematüre bebeklerde ve ikiz hamileliklerde, bu durum ortalamadan daha sık görülür. Diğer yandan ters duruş olarak ifade edilen bir başka pozisyon daha vardır. Bu pozisyonda ise, bebeğin kafası yine yukarıda bacakları da yukarı ve karına doğru çekilmiş ve bağdaş kurar vaziyette durmasıdır.


3 ) Anne karnında bebeğin ters duruşunun olumsuz etkileri nelerdir?

Bebeğin anne karnında ters durması, hem anne hem de bebek açısından tehlike oluşturur. Ters duruşta bebeğin göbek bağının sarkma olasılığı daha da artar. Aynı zamanda bebek ters pozisyonda doğum kanalında ilerlediği sırada, göbek bağına uygulanan baskı plasentadan bebeğe giden oksijenin azalmasına sebep olur. Bununla beraber bazı durumlarda bebeğin omurgasında da bir takım hasarlar meydana gelebilir. Bu etkenlerin olması halinde de, doğumun sezaryen olma olasılığı da artar.


4 ) Bebeğin ters duruşu riskine karşı ne yapmak gerekir?

Burada anne adayının yapması gereken, doğum kontrollerini zamanında ve düzenli olarak yaptırmasıdır. Bu kontrollerin yapıldığı esnada, bebeğin pozisyonu ile alakalı olarak bilgi edinebilirler.


5 ) Bu durumu düzeltebilmek için ne yapmak gerekir?

Bebekler genelde doğumdaki pozisyonlarını 34 ile 36 aylar arasında alır. Bebek 36. haftaya geldiği halde hala ters pozisyonda duruyor ise, o zaman bebeği döndürmek için bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler, popo kaldırma ve ses kullanma yöntemleridir. Her şey yolunda gitse dahi, yani bebek doğum anına kadar düzgün pozisyonda olsa bile bazı durumlarda doğum esnasında ters pozisyona geçmeleri mümkündür. Tabi bu durumlara çok sık rastlanmaz.


Popo kaldırma yöntemini uygulamadan önce bu yöntemi uygulamak konusunda bir engel teşkil edecek durumun olmaması gerekir.


Bunun için ilk olarak annenin sırt üstü uzanması gerekir. Dizlerinizi kırarak ayaklarınızı yere basacak şekilde durursunuz. Daha sonra pelvisinizi kaldırıp, belinizin altına destekleyici minderler koyun. Pozisyonunuz pelvisinizi kaldırdığınız zaman kalçalarınızın yüksekliği başınızdan yaklaşık 30 cm ile 40 cm daha yukarıda olmalıdır.


Ses yönteminde ise, mantık şu şekilde işler; Anne karnında bulunan bebekler, seslere karşı özellikle tanıdığı seslere karşı daha çok hassas olurlar ve o an tepki verirler. Bebeğin daha hareketli olduğu zamanlarda karnınıza bir müzik aletini yaklaştırıp bebeğe dinletmeniz veya eşinizin sizin kucağınıza başınızı koyarak bebeğiniz ile konuşması bebekte bir hareketlilik meydana getirir. Ters yönde olan bebek, sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirerek dönmeye uğraşır. Bunu belirli aralıklarla yapmak olumlu sonuç verebilir. Hatta bu yöntem ile bebeğin doğru pozisyona gelmesini sağlayan anne ve babalarda bulunur.

Comments


bottom of page