top of page

Adet Kanaması Kaç Gün Sürer, Ne Kadar Olur?


1 ) Adet kanaması kaç gün sürer?

Adet kanamalarının 2 ile 7 gün arasında düzenli bir şekilde gelmesi, normal olarak kabul edilen bir süreçtir. Adet kanamasının sadece 1 gün sürmesi, az olarak ön görülür ve neden 1 gün sürdüğü de muhakkak araştırılması gerekir.


Adet miktarının ne kadar olduğu ise, kişiden kişiye göre değişiklik gösteren bir durumdur. Aynı zamanda adet kanamasının ne kadar geldiğinin saptanması da kolay değildir. Adet dönemi içerisinde 5 adetten fazla ped kullanılması halinde, bu fazla olarak kabul edilir. Gün içinde 1 veya 2 pedin kullanımı yeterli ise, bu durumda aynı şekilde normal kabul edilen bir durumdur. Bu konuda asıl önem arz eden ayrıntı ise, adet kanamasının kaç gün boyunca devam etmiş olduğudur.


Adet kanaması ortalama olarak her 21gün veya 35 gün de bir tekrarlar. Ancak her kadın mutlaka 28 ile 30 gün arasında adet görecek diye bir kaide de söz konusu değildir. Bu sebepten dolayı da, 21 ile 35 gün arasında adet görme durumu da normal olarak nitelendirilir.


2 ) Normal adet miktarının ne olması gerekir?

Adet kanamasının miktarının tespit edilmesi ve normal olup olmadığının değerlendirilmesi biraz zordur. Bunun sebebi ise, her kadının ped değiştirme sıklığının birbirinden farklı olması ile alakalıdır. Bazı bayanlar çok aşırı titiz olduğundan dolayı, ped de birkaç damla kan görünce hemen değiştirme ihtiyacı duyarken, bazı bayanlar idare etme amacı ile olabildiğince az sıklıkla ped değiştirmektedir. Bu sebepten dolayı da gün içerisinde değiştirilen pedlerin sayılması, sağlıklı bir sonuç vermez. Ancak genel olarak gün içerisinde 3 veya 5 ped den fazlası, yoğun kanama olarak kabul edilir iken, gün içerisinde sadece 1 adet ped yeterli oluyor ise, bu da normal kabul edilebilir. Burada asıl önemli olan nokta ise, adet gününün en az 2 gün boyunca devam etmesidir.


3 ) Adetin sıklığı ne kadar olmalıdır, kaç günde bir adet olunması gerekir?

Adetlerin başladığı tarihler arasında en az 21 gün, en fazla ise 35 gün olması gerekir. Her kadının tam 28 veya 30 günde bir adet görmesine gerek yoktur. 21 veya 35 gün arasında olan süreler, normal olarak değerlendirilir. Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken konu, bu dönemin hesaplanacağı esnada bir adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar geçen zaman zarfının tespit edilmesidir. Adetler arasında temiz kalınan günler sayılmamalıdır.


4 ) Ergenlik dönemi içerisinde adet düzeni nasıl olmalıdır?

Adet döneminin ilk gerçekleştiği dönemler içerisinde adet düzensizliklerinin yaşanması çok normaldir. Gerçekleşen ilk adet kanamasından sonra 2 yıl ile 3 yıl içerisinde doktorlar tarafından herhangi bir müdahale yapılmasına gereksinim duyulmaz. Çünkü adet kanamaları hiçbir müdahaleye gerek duyulmadan, kendiliğinden düzen içerisine girer. Bu sebepten dolayı da, ilk adet görmeye başlayan kızlarda adet düzensizliğinin sebebi ile endişelenmesine gerek yoktur. Ancak yoğun miktarda kanamanın meydana gelmesinde halinde, kanamanın neden şiddetli bir şekilde gerçekleştiği, ayrıntılı bir şekilde araştırılması, gerek duyulması halinde sebebe yönelik tedavinin başlanması gerekir. Kanamanın 7 günden daha uzun sürmesi ve kanamanın yoğun bir şekilde gerçekleşmesi sebebi ile kansızlık gelişmesi halinde, bu durumda adet kanamasının fazla olduğu kabul edilir.

Comments


bottom of page