top of page

Adet Geciktirici İlaçlar


1 ) Adet geciktirici ilaçlar nelerdir?

Adet döneminin gecikmesi için en sık tercih edilen ilaçlar, progesteron olarak ifade edilen rahim iç tabakasına etki eden ilaçlardır. Adet döneminin gecikmesine yardımcı olan bu ilaçlar, yumurtlamaya herhangi bir etki sağlamaz. Sadece rahim içinde bulunan tabakaya etki ederek kanamanın başlamamasına yardımcı olur.


2 ) Adet geciktirici ilaçlar zararları yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirme hapı, kalıcı bir hormonal problemin meydana gelmesine sebep olmaz. Çocuk sahibi olmada da herhangi bir olumsuz etki de meydana gelmez. Aynı zamanda kilo almaya da sebep olmazlar. Sadece adet günü değiştiğinden dolayı, adet düzeni de yeni gerçekleşecek kanama gününe göre yeniden düzene girer. Adet geciktirici ilaç kullanımı sırasında bayanda şişkinlik, kabızlık, gerginlik, baş ağrısı, sinirlilik gibi yan etki yapabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değil, geçici etkiye sahiptir.


3 ) Regl geciktirme ilacı bittikten sonra ne zaman adet olurum?

Adet geciktirici ilaç kullanımı bittikten sonra ortaya çıkan yan etkiler geçer. İlaç kullanıldığı müddet boyunca adet siklüsünün meydana gelmesine engel olur ve kullanım tamamlandıktan sonra bir iki gün içerisinde yeniden adet kanaması başlar.


4 ) Adet geciktirme ilaçları nasıl kullanılır, ilaca ne zaman başlamak gerekir?

Adet döneminin gecikmesi için, adet gününden en az 4 gün öncesinden ilacın kullanılması gerekir. Eğer adet dönemine 4 günden az varsa ve ilaç kullanılırsa adeti geciktiremeyebilir. Ancak geciktirdiği de görülmüştür. Bazen ilacı kullanırken lekelenme yapabilir, endişe edilememelidir. Geciktirme hapının düzenli bir şekilde kullanılması ve gün içerisinde alınmasının unutulmaması gerekir.


5 ) Doğum kontrol hapları adet geciktirici olarak kullanılır mı?

Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde, adet düzenini ve adet gününü denkleştirebilmek daha kolay olur. Kutu bittiği zaman, herhangi bir ara verilmeden 2. Kutuya geçilerek, geciktirilmek istenilen gün süresince ilacın kullanılmasına devam edilmesi gerekir.


6 ) Adet döngüsü 10 günden fazla ertelenirse yan etki meydana gelir mi?

Adet silküsünün 10 günden daha fazla ertelenmesi durumunda göğüslerde şişme oluşur. Aynı zamanda vücutta ödem hissi de oluşabilir. Adet gününde uzama veya kanama da artış meydana gelmesi sık görülen yan etkilerin arasında bulunur. Bütün bunların dışında, çok belirgin yan etkilere rastlanmamaktadır.


7 ) Bu tür ilaçlar nasıl kullanılmalı?

Olması beklenen adet döneminden 2 gün önce, ilaçlar kullanılmaya başlanır. Bu ilaçların farklı formları da vardır. İlaçların bazıları gün içerisinde 2 adet, bazıları ise gün içerisinde 3 adet alınır. Kullanım süresi ise 10 günü geçmemelidir. Geçmesi gereken durumlarda ise, doktor kontrolü altında alınması gerekir.


8 ) İlacı aldıktan sonra vücutta nasıl bir değişim olur?

Çok ciddi anlamda bir değişiklik olmaz. Göğüslerde hafif bir dolgunluk (adet dönemi öncesinde hissedilen dolgunluk şeklinde ), vücutta bir gerginlik hissi, bu ilaçların etkisi ile biraz daha fazla olabilir. Ancak bu durum bütün kadınlarda olacak diye de bir kuralda yoktur.


9 ) İlacın etkisini gösterdiği nasıl anlaşılır?

Kanamanın görülmemesi, ilacın etkisini gösterdiği belli eder. Ancak kanamanın meydana gelmesi halinde ise, ilacın etki etmediği anlaşılır


10 ) İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı?

Adet geciktirici ilaçlar, sadece adet geciktirici bir etkiye sahiptir. Doğum kontrol hapı ile kullanılmaması halinde, hamileliği engellemez.


11 ) Adet geciktirici ilaçlar 1 sene içinde kaç defa kullanılabilir?

Süre ile alakalı olarak kaynaklarda herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Ancak gene de doktorlar bu ilaçların çok fazla kullanılması önermez. Mesela, yılda 2 defa, çok mecbur kalınması halinde ise en fazla 3 defa kullanılması normal olarak kabul edilir. Doğal döngüyü bozmamak için mümkün olduğu kadar az kullanması önemlidir.


12 ) İlaç sonraki adet döngüsünü nasıl etkiler?

İlaç kullanımının ardından ilk kanamanın olması ile beraber, vücut kendine yeni bir döngü oluşturur. Ve o şekilde devam eder. Kısacası, ilacı kullandıktan sonra ilk defa hangi gün adet kanamanız oldu ise, bir sonra ki ay gene aynı gün adet kanaması görülür.


13 ) Dikkat edilmesi gereken konular neler?

Bazı hastalarımızda ilaç kullanımından önce ultrason ile rahim içinin ölçülmesine ihtiyaç duyulur. Rahim içi yapısı inceleme altına alınarak, östrojen veya progestoron içeriği değerlendirme altına alınır. Daha çok bu tür adet geciktirici ilaçlar, sadece progestin içerikli olurlar. Ancak her progestinin hafif östrojenik aktivitesi de vardır. Doktorlar daha çok östrojenik aktivitesi fazla olanları kullanmayı tercih eder. Ancak kadının rahim içi, yani endometrium olarak belirtilen dokunun kalınlığı ve yapısı, kullanılacak olan ilaç için yol gösterici olur.

Comments


bottom of page