top of page

Gebelikte 7. Hafta



Gebelikte haftada bebekte görülen değişiklikler nelerdir?

Gebeliğinizin yedinci haftasında bebeğiniz halen vücut gelişimini hızlı bir şekilde devam ettirmektedir. Ancak bu aşamada iç organların gelişimden ziyade artık vücudun dış morfolojisinin belirginleşmesi söz konusu olmaktadır. Yani, bebeğinizin gözleri, burnu, kulakları ve ağzı taslaklar halinde belirmeye başlamış durumda bulunmaktadır. Aynı belirginlikler kollar ve bacaklar için de geçerli olmaktadır. Geçtiğiniz haftalar içerisinde bebeğiniz henüz C şeklinde kıvrık bir pozisyonda duran ve dış görüntü olarak insan vücuduna benzemeyen bir yapıda iken bu hafta içerisinde yine kıvrık pozisyonda durmasına rağmen, doğduktan sonraki hayatında her anlamda önemli bir yere sahip olan morfolojik yapıları oluşmaya başlamış durumdadır.


Gebelikte haftada bebeğin boyu ne kadardır?



Bu haftada bebeğiniz ortalama olarak 7-8 mm civarında bir boya sahiptir. Ortalama bir pirinç tanesi kadardır.


Gebelikte 7. Haftada anne adayında görülen değişiklikler nelerdir?

Bulantı ve istifra hali genellikle tüm insanlarda yorgunluk, halsizlik ve kilo kaybına neden olmaktadır. Bu noktada hamile olduğunuz ve vücudunuzda gerek hormonal gerekse fizyolojik birçok değişikliğin meydana gelmiş olduğu göz önünde bulundurulursa sizin de halsiz düşmüş olmanız söz konusu olacaktır. Bebeğinizin anne karnında gelişimini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için öncelikle annenin sağlıklı olması gerekmektedir. Çünkü anne vücudu sağlıksız ve bitkin olduğu takdirde vücut otomatik olarak annenin durumunun düzeltilmesi ile daha fazla ilgilenecektir. Bu da bebek için gerekli olan bakımın eksik olması anlamına gelmektedir. Bulantı probleminiz şiddetli ise birkaç önlem alarak bulantıları en aza indirmeniz mümkün olabilmektedir.


Öncelikle normalde yemekten hoşlanmadığınız ya da midenize zararı olan yiyeceklerden uzak durmanız faydalı olacaktır. Bunun haricinde sıvı tüketimini yemeklerle birlikte değil de yemek aralarında yapmanız ve sabah uyandığınızda yatağınızdan kalkmadan önce bir şeyler atıştırmanız, bulantılarınızı önemli ölçüde azaltacaktır. Aldığınız tüm önlemlerden sonra bulantı ve istifralarınız hala şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum, doktor kontrolüne ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir. Gebeliğinizin bu döneminde beslenmenizi, dengeli bir şekilde yapmanız oldukça önemli olmaktadır. Her yararlı besinden ihtiyaç olduğu kadar tüketilmesi, hem bebeğiniz için hem de sizin için güzel bir beslenme programı olacaktır. Hamilelik döneminde bebeğinizin kemik gelişimi için süt tüketmeniz gerekmektedir. Ancak bulantılarınız nedeniyle süt tüketemiyorsanız, bunun yerine yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini tüketmenizin de faydası olacaktır. 

Comments


bottom of page