Gebelikte 6. Hafta da bebek de oluşan değişiklikler
Gebeliğinizin 6.haftasında, bebeğinizin tüm sistemleri oluşmuş, kalp atmaya başlamış ve dolayısıyla embriyo olarak adlandırdığımız canlı yapı, aktif bir şekilde yaşamsal belirtiler gösteren bir canlıya dönüşmüştür. Bu aşamadan sonra yeni doku ve organ oluşumundan ziyade oluşturulmuş doku ve organların geliştirilmesi için vücut içi çalışmaların başlatılması söz konusu olmaktadır.
Gebelikte 6. Haftada bebeğin ultrason görüntüleri nasıldır?
Bebeğin ultrason görüntüsü:
Gebelikte6. Haftada anne adayında oluşan değişiklikler
Elbette ki tüm bu olaylar olurken sizin hormonal dengenizde de büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Hormonlar vücut içerisinde büyük bir etki alanına sahip olduklarından bu ani dalgalanma sizde de önemli değişikliklere yol açacaktır. Bu değişiklikler öncelikle ani ruhsal değişimler olarak kendini gösterecektir. Bilindiği gibi hamile bayanların birçoğu, bu sürecin başlarında normalde olduklarından çok daha kırılgan ve hassas olmaktadırlar. Hormon dalgalanmalarının etkileri, ruhsal değişimin yanı sıra, gözle görülür değişimleri de beraberinde getirmektedir. Örneğin, gebeliğinizin bu haftalarında özellikle sabah saatlerinde yoğun mide bulantıları ve baş dönmesi yaşıyorsanız, bu durumların da hormonlarınızdaki dalgalanmalardan kaynaklandığını bilmelisiniz. Tüm bu değişimlerin sebebi aslında size bir uyarı vermek olmakta, böylece kendinizi hamilelik olgusuna alıştırmanız sağlanmaktadır. Örneğin, sabah uyandığınızda yaşadığınız mide bulantısını, size hamile olduğunuzu hatırlatmak için kurulmuş bir alarm olarak düşünebilirsiniz. Böylece hamile olduğunuzu unutmayarak fiziksel aktivitenizi daha dikkatli bir şekilde devam ettirmeniz de mümkün olacaktır. Bu noktada, özellikle sabah bulantılarının gebeliğinizin en hassas olduğu ilk haftalarda gerçekleşmesi, kendinizi korumanız gerektiğinin bir kanıtı olmaktadır. Yine bu haftada göğüslerinizde hassasiyet oluşması ve sık sık idrara çıkma durumu da hamileliğinizin vücudunuza getirdiği belirgin etkilerden olmaktadır.
Gebelikte Anne adayının beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
İçinde bulunduğunuz altıncı hafta içerisinde, tüm organları ile yaşamaya başlamış olan bebeğinizin beslenmesi için faaliyet gösterecek olan plasenta çalışmaya başlamaktadır. Bu aşamadan sonra tüketmiş olduğunuz besinler plasenta aracılığı ile bebeğinize ulaşacaktır. Bu sebeple normal koşullarda bir insan vücuduna zararlı olan besinler hamilelik sırasında da tüketilmemelidir. Özellikle hamilelikte sigara kullanımı bebeğin akciğerlerine daha bu aşamada iken zarar vermekte ve bebeğinizin ileri aşamalarda astım rahatsızlığına yakalanma riski yükselmektedir. Ayrıca bu hafta içerisinde bebeğinizin beyin ve omurilik oluşumu da tamamlanmaktadır. Hamile olduğunuzu anladığınız andan itibaren özellikle beyin gelişimi olumlu etkileyen folik asit’i vücudunuza takviye olarak aldınız takdirde, nöral tüp defekti olarak adlandırılan gelişim bozukluğunun oluşum riskini en aza indirmekle birlikte bebeğinizin zekâ gelişimini de olumlu yönde teşvik etmeniz mümkün olmaktadır.
Comentarios