top of page

5 Maddede Yalancı Hamilelik


1 ) Yalancı hamilelik nedir?

Yalancı hamilelikte, kadın kendisini hamile gibi hisseder. Hamileliğin bütün belirtileri kendisinde vardır. Ancak kesinlikle hamile falan değildir. Yalancı hamilelik, ruh sağlığının kişi bedenini etkileyebildiği en şaşırtıcı örneklerden biridir ve teşhisi ise sadece kanda hamilelik testinin negatif olması ile konur.


2 ) Yalancı hamileliğin belirtileri nelerdir?

Yalancı hamileliğin belirtileri gerçek hamilelikle aynı olduğu için, yalancı hamilelik durumundan şüphelenmeyerek doktora giden bir kadını, doktor dahi hamile zannedebilir. Kadın 9. aya girildiğinde dahi, 9 aylık hamile bir anne adayı görüntüsüne sahip olmasına rağmen, ortada herhangi bir bebek yoktur.


Yalancı hamilelik durumu, bebek sahibi olmayı çok fazla arzulayan anne adaylarında rastlanmaktadır. Yalancı hamilelik durumuna rastlanan kadınlarda, ruhun bedene şekil vermesi gibi bir durumdan söz edilir. Psikolojik açıdan hamile olmayı çok isteyen; ancak, rahmi alınmış olan, tüpleri bağlanmış olan veya bu durumlara benzer sebepler nedeni ile herhangi bir şekilde hamile olamayan kadınlar, kendilerinin hamile kaldıklarını düşünerek, sık sık doktora başvurmaktadırlar. Ancak yalancı hamilelik, olduğu gibi psikolojik bir beden şekillenmesinden başka bir şey değildir.


Yalancı hamileliğin, normal hamilelik ile ayırt edilemeyeceği belirtileri ise;

  • Adet görmeme

  • Büyüyen memeler, hatta meme uçları, aynı süt üretecekmiş gibi değişir

  • Şişen karın

  • Bulantı ve kusma

  • Bebeğin hareketlerinin hissedilmesi durumu

  • Kilo alma


Yalancı hamilelik durumları daha çok bir iki civarında sürer. Ancak bazı durumlarda 9 ay da sürebilmektedir. Hatta bu durumun çok uzun yıllar sürdüğüne dahi rastlanmıştır. Bu durumların geneli, doğum sancısı ile beraber doktora gidilmesi halinde ortaya çıkmaktadır.


3 ) Yalancı gebelik tedavisi nedir?

Yalancı hamilelik durumunun tedavisinde, bir psikiyatrist ile bir Jinekolog doktor işbirliği yapmalıdır. Yalancı hamilelik problemi yaşayan kadının tedavisi için gerekli olan çalışmalar yapılmalıdır. Yalancı hamileliğin sebepleri ile doktora başvuran bir kadın için uygulanan hamilelik testinde, hamilelik sonucunun negatif çıkması durumunda, yalancı hamilelik sorunu bulunan kadına, uygun bir şekilde, hatta sevecen bir tavır ile bu durum anlatılmalıdır. Yalancı hamilelik tedavisinde uygulanması gereken bir diğer uygulama da, olayın psikolojik boyutu ile ilgilidir. Yalancı hamileliğin psikolojik sebepleri incelenmeli ve psikoterapiler ile yalancı hamileliğin meydana gelmesine neden olan sebepleri ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.


Yalancı hamilelik testler ile ispatlanmış olmasına rağmen, yalancı hamilelik tedavisi yapılamıyor ise, o zaman, hastanın psikolojik kontrolü gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda, uygun görüldüğü takdirde antipsikotik ilaç kullanımı denenmelidir. Bu şekilde, yalancı hamilelik tedavisinin tamamlanacağı ifade edilmektedir.


4 ) Yalancı hamilelik hangi testler ile anlaşılır?

Yalancı hamilelik durumunu en kolay ve hızlı bir şekilde belirleyen yöntem, elbette ki ultrasondur. Doktor, hamile anne adayını her zaman ki gibi ultrasona muayenesine alır. Ultrasın esnasında bebeğe ve kalp atışlarına rastlanmadığı için, yalancı hamilelik durumu ortaya çıkar.


5 ) Yalancı hamilelik neden olur, kimlerde görülür?

Yalancı hamilelik durumunun meydana geliş sebebi henüz tam olarak nedenini bilinmese de, doktorlar bu durumun genellikle psikolojik sebeplerin beyine oyun oynaması ile, hamilelik hislerine sebep olduğunu ifade ediyor.


Yalancı hamilelik, genellikle hamile olmayı çok isteyen, kısırlık sebeplerinden dolayı hamile olamayan, menopoza giren kadınlar tarafından yaşanmaktadır. Evlenmek isteyip evlenemeyen bayanlarda dahi, yalancı hamilelik durumu ile karşılaşılmaktadır. Özetleyecek olur isek, bebek sahibi olmak isteyen bayanların beyni, hamile olduğunu kabul ediyor diyebiliriz. Bunun hemen peşi sıra, vücutta hormonlar değişiyor ve hamileliğin bütün evreleri, kadın tarafından yaşanıyor.


Yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde, eğitimsizlik, fakirlik, çocuk yaşta yaşanan tecavüz gibi sebeplerden dolayı da yalancı hamilelik görülebiliyor.


Yalancı hamilelik durumlarında, insan kandırmak ya da şizofreni vakaları ile herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Yalancı hamilelik durumları içerisinde olan kadınlar, hamile anne adayı taklidi yapmazlar. Onlarda kendilerinin gerçekten hamile olduklarına inanırlar.


Yalancı gebelik durumları ortalama olarak, 22.000 kadının 1 ile 6'sında rastlanan, çok az görülen bir olaydır. Yalancı hamilelik vakaları yalnızca kadınlarda görülmez. Her ne kadar şaşırtıcı olsa da, erkeklerde de yalancı hamilelik görülebilmektedir. Buna erkek loğusalığı denir. Eşi hamile olan baba adayı, kendisini eşi ile fazlasıyla özleştirmektedir. Öyle bir hal oluyor ki, hamilelik belirtilerini eşi ile beraber yaşamaya başlıyorlar. Onunda tıpkı eşi gibi midesi bulanıyor, aşeriyor, sırtı ağrıyor ve hatta aynı eşi gibi kendisi de kilo alıyor.

コメント


bottom of page