top of page

5 Maddede Sık Adet Görme


Sık Adet Görme

Normal şartlar altında bir kadının adet siklusları 21 ile 35 gün arasında görülmektedir. Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamalarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıkta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gördüklerini düşünebilirler. Bu bir adet dengesizliğidir ve adet sikluslarının düzensizliğini de ifade etmektedir.


Sık adet görmenin nedenleri nelerdir?

Kadının sık adet görmesi belirli hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Örneğin polip ve miyom gibi hastalıklar kadının hormonal dengelerini bozabilmektedir. Bu durumda düzensiz ve sık adet kanamalarına neden olabilmektedir. Kadının ruhsal durumunda hormonlarını etkileyebilmektedir. İş yoğunluğu, stres, travmalar ve aniden şoke olmak gibi dış etkenler olumsuz ruhsal durumlara sebep olabilmektedir. Bu durumda adet düzensizliğine ve adetin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Guatr hastalığı yaşayan kadınlarında hormonal dengeleri bozulabildiği için adet düzenlerinde değişiklik yaşanabilir. Guatr hastası kadınlarda daha sık adet kanaması görülebilmektedir.


Sık adet görmek nasıl teşhis edilir ve teşhisten sonra tedavinin önemi nedir?

21 günden az bir zamanda veya 1 ay içerisinde iki kez adet kanaması gören kadınların adet düzenlerinin incelenmeleri gerekmektedir. Bu tip bir durumla karşı karşıya kalan bir kadının hemen bir doktora görünüp adetinin neden sık geldiğinin teşhisine yaptırması gerekmektedir. Doktor kadının şikayetini dinledikten sonra ilk önce kadının hormonsal değerlerine bakar. Kan tahlillerinin sonuçlarına bakarak kadının sık adet görmesine neden olan problemi tespit eder. Sık adet görmenin nedeni stres ise kadının uzman bir psikologdan destek alması sağlanabilir. Eğer ki sık adet görmenin nedeni hormonal dengenin bozulmasından kaynaklanıyor ise, (eğer ki mevsim geçişlerine bağlı sebeplerden değilse) doktor hormonal dengenin eski haline dönmesini sağlayacak bir tedavi programı tercih edecektir.


Adet sıklığının nedeni yumurtalık kisti veya miyom gibi oluşumlar ise, doktor ilaç tedavisine başlayabilmektedir. İlaç tedavisi ile birlikte kistler ve miyomlar büyük ölçüde geçecektir


Sık adet görmek kadının sağlığı için risk midir?

Sık adet gören kadınların mutlaka bir kadın doğum uzmanı doktoruna görünmesi gerekmektedir. Çünkü aşırı kanama yüzünden kadın fazla kan kaybedecektir. Bu durumda anemi (kansızlık) gelişmesine neden olabilir. Sık adet görmenin en büyük nedeni hormonal bazlı çeşitli bozukluklardır. Bu hormonal bozuklukların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle tedavi adet düzenleyici ilaçlar ile sağlanırken bazı kistler ve miyomlar kadın sağlığı açısından risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda da cerrahi müdahale gerçekleştirilir.


Sık adet görmeden sonra neler yaşanır?

Kadın sık adet görmeye bağlı olarak vücudunda çok fazla kan kaybedebilmektedir. Bu durum yüzünden kadın halsiz, yorgun ve bitkin düşebilir. Sık adet görme kadını hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkilemektedir. Sık adet gören kadının psikolojisi de bozulabilmektedir. Sık adet görmeden sonra kadın kaybettiği fazla miktardaki kandan dolayı vücudundaki hemoglobin değerlerinde ciddi oranda azalma yaşanır. Azalan hemoglobin seviyesi yüzünden kadın vücudu ve organları olumsuz oranda etkilenebilir. Sık adet gören kadınların zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

Comentarios


bottom of page