top of page

Gebelikte 4. Hafta



Yumurta ve spermin döllenmesi ile oluşan embriyonun geçirdiği evreler

Sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi ile meydana gelmiş embriyo gebeliğin ilk ve ikinci haftasında hücre sayısını artırarak rahime doğru ilerlemektedir. Gebeliğinizin 3. haftasının sonunda ve 4. haftasının başında rahim içine gelmiş  olan embriyo, burada iç duvara tutunacaktır. Bu tutunma işlemi, rahim iç duvarının eritici bir madde ile, yapışkan ve yumuşak bir yapı kazanması ile olmaktadır. Böylece embriyo, duvar içerisinde gelişmek için en uygun bölgeyi seçerek buraya gömülecektir. Bu gömülmeden sonra ise embriyonun etrafı da bir tabaka ile kaplanacak böylece bebeğiniz her türlü dış etkiden korunmuş olacaktır. Yerleşme tamamlandıktan sonra, bebeğiniz artık hücre bölünmesi haricindeki ilk fizyolojik belirtisini göstererek beta CGH hormonu salgılamaya başlayacaktır. Bu hormon sayesinde annenin tüm vücuduna, embriyonun artık rahim iç duvarına yerleşmeye başladığının mesajı verilmektedir.


Bu mesaj verildikten sonra embriyoda ki tüm hücreler de artık görev paylaşımı yaparak farklılaşmaya ve embriyonik tabakaları oluşturmaya hazır hale gelmiş durumda olmaktadır. Embriyonik tabakaların oluşması, başlangıçta bebeğinizin vücut hücrelerini oluşturacak hücreler ve bu hücreleri besleyecek olan hücrelerin birbirinden ayrılması ile amniyon boşluğunun meydana gelmesi ile olmaktadır. Trofoblast olarak adlandırılan hücreler beslenmeyi sağlayacak olan hücrelerdir. Bu hücreler hiç vakit kaybetmeden rahim iç duvarında kılcal damarlara bağlanarak bebeğinizin vücut hücreleri için besin sağlamaya başlarlar. Daha ileriki aşamalarda ise trofoblast hücrelerinde bebeğinizi her anlamda koruyan ve beslenmesinde görevli olan plasenta oluşacaktır. Bebeğinizin vücut hücrelerini ve dolayısıyla organlarını oluşturacak hücreler ise embriyoblastlar olarak adlandırılmaktadırlar. Bu hücreler öncelikle yolk kesesi adı verilen yapıyı oluşturmaktadırlar. Daha sonra ise, bu hücrelerin disk biçiminde sıralar halinde dizilmesi ile bahsedilen embriyonik tabakalar oluşacak bu embriyonik tabakalar da bebeğinizin organlarını, vücudu örten deri yapısını ve vücut içi boşlukları oluşturacaktır. Yani öncelikle bebeğinizin organlarını taşıyabilecek kılıfın oluşturulmakta olduğu düşünülmektedir. Daha sonra yine farklılaşmakta olan hücrelerden oluşan organlar bu kılıf içerisinde kendilerine uygun yerlerine yerleşecek ve fizyolojik faaliyetlerini sürdürmeye başlayacaktır. Elbette ki bebeğinizin her organının oluşumu ve çalışmaya başlaması bir anda meydana gelmemekte, vücuttaki her yapının oluşumu haftalara göre gelişerek ve değişerek belli bir düzen ve sıra ile gerçekleşmektedir.


Bu sırada, annede hamilelik belirtilerinde ilki olan adet gecikmesi gerçekleşmiş olmaktadır. Bu aşamada bazı testler ile hamile olup olmadığınız belirlenebilmektedir.

留言


bottom of page