top of page

Gebelikte 3. Hafta



Döllenme:

Yumurta hücresinin, babadan gelen sperm hücresi ile birleşmesiyle oluşmuş olan embriyo, 3. Hafta içerisinde de hücre sayısını artırarak, rahime doğru ilerlemeye devam etmektedir. Bu aşamada, fallop tüpünde ilerleyen embriyo rahim içine yerleşmeye çok yaklaşmış durumdadır. Bu evrede henüz 8 hücreli olan embriyoya morula ismi verilmektedir. Bu sırada elbette ki henüz oluşmuş olan bu canlı yapı, hem anneden hem de babadan gelen genleri taşımaktadır. Anne ve babadan gelen genlerin bir araya gelmesiyle bir genetik açılım gerçekleşmekte ve ortaya kromozom sayısı anne ve babasıyla aynı olan fakat fenotip olarak adlandırılan vücut özellikleri anne ve babadan gelen ortak genlerin karışımı olarak düşünülebilecek çok daha farklı olan bir canlı oluşmaktadır.


Bebeğinizde cinsiyetin belirlenmesi ile tamamen babadan gelen cinsiyet genleri ile alakalı bir durum olmaktadır. Annedeki cinsiyet kromozomları XX şeklinde iken babadaki cinsiyet kromozomları XY şeklindedir. Yani erkek bireylerin cinsiyet kromozomlarında Y kromozomunu içermektedir. Bu durumda bebeğiniz kız olacaksa eğer anneden ve babadan gelen X kromozomları bir araya gelmiş, erkek olacaksa eğer annedeki X kromozomu ile babadaki Y kromozomu bir araya gelmiş demektir. Bebeğinizdeki cinsiyet genleri dışındaki genler ise yine hem sizden hem de babada gelen kromozomların harmanlanması ise tamamlanmaktadırlar. Burada anneden 23 ve babadan da 23 kromozom olacak şekilde vücut kromozomları bir araya gelmekte ve 46+ XX ya da 46+XY kromozom sayısına sahip canlı oluşmaktadır. Bebek cinsiyetinin belirlenmesi, tüp bebek uygulaması dışındaki hiçbir uygulama ile belirlenememektedir. Cinsiyet belirlenmesi, tamamen doğal ve tesadüfi bir durum olmaktadır. Tüp bebek uygulamasında ise bebeklerde cinsiyet seçimi yapılabilmesi ancak, bebek için farklı cinsiyette doğdu koşulda bir genetik rahatsızlık meydana geldiği durumlarda yapılabilmektedir.


3. haftaya kadar olan dönemde henüz bebeğinizin organları oluşmaya başlamamış sadece, embriyo olarak adlandırılan canlı yapı, ilerleyerek rahime kadar ulaşmıştır. 3. Hafta içerisinde veya 3. Hafta sonunda embriyo artık rahim içine yerleşmiş ve rahim duvarınıza tutunmuş bir pozisyona gelmiş olmaktadır. Bu sırada rahim iç duvarının düzenlenmesi de tamamlanmış olmaktadır. Bu hafta içerisinde bazı bayanlarda adet kanamasına benzer geçici bir kanama görülebilmektedir.

Comentários


bottom of page