top of page

20 Maddede Menopozda Cinsel Yaşam


1)  Menopoz Nedir ?

Kadınların hayatındaki en önemli dönemlerden biri olan menopoz, çoğunlukla 40 yaşından 55 yaşına kadar adet dönemlerinin düzensizleşmesi ve sonrasında adet görmenin tümüyle kesilmesi demektir. Bir kadın adet düzensizleşmesini takiben yaklaşık 12 ay kadar süre boyunca adet kanaması görmüyor ise menopoza girdiği kabul edilir. Bu döneme geçiş yapılması ile birlikte yumurtalıklar artık işlevlerini yerine getirmemeye başlarlar.


2)  Menopozda cinsel sorunların nedenleri nedir?

Menopoz dönemine giren kadın, birçok fiziksel ve psikolojik değişim yaşar. Vücutta ve hormon seviyelerinde önemli boyutlarda değişimler olur. Bu dönemde ortaya çıkan değişimler ve cinsel sorunların nedeni yumurtalıklarının işlevlerinin azalması sonucunda kadının hormon düzeyinin azalmasıdır.


3)  Hangi hormonların seviyeleri azalır?

Özellikle östrojen, testesteron ve progesteron gibi hormonların menopoz dönemine girdikten sonra salgılanma seviyelerinin azalması vücutta meydana gelen değişimlerin ve cinsel sorunların nedeni sayılabilir.


4)  Menopozda ile cinsel organda meydana gelen değişimler

  • Vajinanın dış ve kısmında bulunan dudaklarda ve klitoriste küçülme meydana gelir.

  • Genital bölgede kıllar azalır.

  • Vajina giriş kısmı daralır.

  • Vajinanın esnekliği ve giriş kısmının esnekliği zamanla azalır. Vajina içindeki tabaka incelir.

  • Vajinanın kayganlığı azalır.

  • Vajina rengi soluklaşır

  • Rahim küçülür ve iç tabakasının kalınlığı azalır.

  • Yumurtalıklarda küçülme meydana gelir.


5)   Değişen vücut yapısı

Menopoz dönemi ile oluşmaya başlayan kırışıklık, kilo alımı, esnekliğin yitirilmesi, vücudun fiziksel yapısının değişmesi gibi etmenler cinsel çekiciliğin kaybolduğu hissi verebilir.  Halbuki bu sorunlar cinselliğin sonu değildir. Gebelik riski olmadan cinselliğin rahat bir şekilde yaşanması bu dönemde mümkündür.


6)   En sık görülen şikayetler

  • Cinsel isteğin azalması (libido düşüklüğü)

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

  • Vajinal kuruluk

  • Orgazm güçlüğü

  • Genital bölgede duyarlılığın azalması


7)   Orgazm kapasitesi

Bilinenin aksine menopoz döneminde orgazm kapasitesi azalmaz. Yalnızca vajina üzerindeki değişiklikler nedeni ile orgazma ulaşma süresi uzayabilir. Bu da orgazm güçlüğü olarak nitelendirilebilir. Ancak menopoz tedavisi ile vajina kuruluğu sorunu giderilebilir.


8)  Adet düzensizliği nedeniyle gebelik korkusu

Adet düzensizliği nedeniyle gebe kalma korkusu kadında cinsel isteksizlik ve gerginlik yaratabilir. Doktorunuza başvurup bu gerginliği aşmanız ve korunma yöntemlerini değerlendirmeniz gerekmektedir.  


9)   Menopozda cinsel yaşamdaki değişimler

Menopoz dönemine girmek ile birlikte cinselliğin azalacağı veya biteceği düşünülse de aslında bu durum menopoz ile birlikte gelen psikolojik etmenlerden kaynaklanır. Menopoz dönemi, cinselliğin bittiği bir süreç değildir.


10)  Menopozda psikolojik endişeler cinselliği nasıl etkiler?

Cinsel çekiciliğinin kaybolduğunu düşünen kadın cinselliğe olan ilgisini de kaybedebilir. Menopoz nedeniyle değişen fizyoloji, menopoz tedavisi ile giderilebilir. Bu dönem kadınlığın sonu olarak nitelendirilmemelidir. Ayrıca menopoz yaşlanmanın başlangıcı da değildir. Bu değişimin bilincinde olarak da menopozda cinsellik daha özgür ve gebelik riski taşımaksızın yaşanabilmektedir.


11)  Menopoz ile başlayan cinsel sorunlar tedavi edilebilir mi?

Menopoz döneminde ortaya çıkan cinsellik ve diğer sorunlar için mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Bu dönemde yaşanan cinsel sorunların önüne geçebilmek için birçok farklı tedavi ve yöntem bulunmaktadır. Bu tedavilerin yanında da pozitif ruh hali, kadının kendini iyi hissetmesi, spor, sağlıklı ve doğru beslenme ile cinsel yaşamda olumlu etkiler meydana gelecektir.


12)  Tedavi yöntemleri nelerdir?

Hormon tedavisi bu dönemde ortaya çıkan cinsel sorunların, vajina kuruluğunun ve cinsel istek düşüklüğünün önüne geçilmesini sağlar. Lokal fitil krem ve jeller vajinada kuruluk gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. Vajina duvarının güçlendirilmesine yönelik egzersizler cinsel ilişki sırasındaki yakınmaları azaltacaktır.


13)  Hormon tedavisi nedir?

Menopoz dönemindeki problemlerin büyük bir kısmı östrojen hormonunun eksik olması nedeniyle ortaya çıkar. Hormon tedavisinde amaçlanan, kadında eksik olan ve daha az salgılanan östrojen hormonunun dışardan karşılanmasıdır. Hormon tedavisi aslında replasman yani eksik olanın yerine konulması tedavisidir.


14)  Hormon Tedavisinin Etkileri

Menopoz çağındaki bir kadın için hormon tedavisinin cinselliğin dışında da birçok faydalı etkisi vardır. Bunlardan bazıları; cinsel isteği geri kazandırır, vajinada kuruluğu ve ilişki sırasındaki ağrıyı giderir. Sıcak basma şikayetini ortadan kaldırır, uyku bozukluklarını düzeltir.  Depresyonu da bu sayede önlemeye çalışır. İdrar kaçırma şikayetinin önüne geçilmesini sağlar.


15)  Hormon tedavisine ne zaman başlanmalıdır?

Cerrahi müdahaleler ile menopoza giren hastalar için  ameliyattan 10-15 gün sonra hormon tedavisine başlanabilir. Ancak en uygun zamanı doktorunuz belirleyecektir.


16)  Menopoz döneminde psikolojik destek

Menopoz dönemine giren kadın, bu konu hakkında aşırı kaygı ve endişe duyuyor ise psikolojik destek ya da cinsel terapiler alabilir. Bu profesyonel yardım, daha kolay atlatması için oldukça yararlı olacaktır.


17)   Menopozda cinsel yaşam nasıl hareketlendirilir?

Gerekli görüldüğünde psikolojik destek sağlanmalı ve cinsel terapi alınmalıdır. Vajinal kuruluk ve tahriş şikayetleri için lokal ve oral ilaç tedavileri kullanılabilir. Libido yükseltici ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu tarz ilaçlar, doktor önerisi dahilinde kullanılmalıdır.


18)  Doktorunuza danışmaktan çekinmeyin!

Doktorunuza danışmaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Menopoz döneminin getirdiği tüm sorularınızın cevabı ve tüm sorunların bir çözümü vardır.


19)  Eşinizle Konuşun!

Çiftlerin birbiri ile olan iletişimi kadının menopoz döneminde daha çok önem kazanır. Sağlıklı ve etkili iletişim, bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.


20)  Menopoz yeni bir başlangıçtır!

Menopoz döneminde cinsel istekte azalmalar olacağı bilinmelidir. Bu durum, yeni bir fizyolojik dönemin getirdiği adapte süresidir. Menopoz dönemi, kadınlığın bittiği ya da cinselliğin artık yaşanmadığı bir süreç değildir. Şayet menopoz belirtileri hayat kalitesini düşürüyor ise, menopoz tedavisine başlanabilir ve belirtiler giderilebilir.

Comments


bottom of page