top of page

Gebelikte 2. Hafta




Gebeliğin ilk haftasında, sperm tarafından döllenerek rahim içine ulaşan embriyo, mitoz bölünmeler ile hacmini artırmaya başlamış bulunmaktadır. Bu aşamada rahim içi duvarı da embriyonun uygun bir şekilde yerleşebilmesi için olgunlaşmaya devam etmektedir. Rahim içi duvarının olgunlaşmaya başlaması, başlangıçta östrojen hormonu ile sağlanmakta, daha sonra folikül ismi verilen ve içerisinde yumurta hücresini barındıran kesenin çatlaması ile oluşan sarı cisimden salgılanan progesteron hormonu embriyonun rahim içine uygun konumda yerleşmesini sağlamak için rahim içinde düzenlemeler yapmaktadır. Bilindiği gibi her ay, yumurta hücresinin döllenmesi gerçeklese de gerçekleşmese de rahim iç duvarınızın olgunlaşması ve düzenlenmesi gerçekleşmekte ve eğer embriyo oluşumu gerçekleşmemiş ise rahim iç duvarı yine bazı hormonlar yardımı ile parçalanarak adet kanaması şeklinde atılmaktadır. Yani adet kanaması, gerçekleşmeyen gebelik sonrasında karın içi bir organ olan rahimde oluşturulmuş olan fazla dokuların uzaklaştırılması olarak görülebilmektedir. Bu döngü her ay sırasıyla sağ ya da sol yumurtalıkta olgunlaşan yumurta hücresinin bırakılması ile başlamaktadır.


Vücudunuzda bu değişimler olurken sizin hamile olduğunuzda haberiniz olmamaktadır. Sadece bu süreçte vücudunuzun dışında bazı belirgin değişimler yaşanabilmektedir. Bu değişimler yoğun olarak salgılanan doğurganlık hormonları sayesinde olmaktadır. Belirti olarak da adlandırılabilecek olan bu değişimler genellikle birçok bayanda göğüslerde hassasiyet ve bununla birlikte devam eden kasık ve karın bölgesindeki ağrılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilere ek olarak, vücut sıvısının artması ve embriyonun yerleşmesine hazır hale gelmek için olgunlaşan ve genişleyen rahmin mesaneye baskı yapmasından dolayı sık idrara çıkma gibi durumlar da görülebilmektedir. Bu durum gebeliğin ileri aşamalarında bebeğin büyümeye başlamasıyla daha da sık görülebilmektedir.


Bu belirtiler vücudunuzda hissedilmeye başlanırken, eğer embriyo oluşmuş ise, mitoz bölünmeler ile hücre sayısını ve böylece hacmini de artırmaktadır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında oluşan bu hücreler bazı kontrol mekanizmaları ile farklılaşmaya uğrayarak doku ve organları meydana getirmeye başlayacaktır. Bebeğinizin organlarının oluşması aslında tek tip hücrelerin farklı mekanizmalar sayesinde farklı görevler üstlenmesi ile olmaktadır. Bu farklılaşma büyük oranda döllenmiş yumurta hücresi içerisindeki besin maddelerinin kutuplaşarak yumurta hücresi içerinde farklı bölgelerde gitmesi ile gerçekleşmektedir. Bu sayede hücreler sayılarını artırırlarken her hücre farklı oranda besin maddesi almakta ve farklı görevleri üstenecek hale gelmektedirler.

Comments


bottom of page