top of page

10 Soruda Hamilelikte Şeker Hastalığı


  • Şeker hastalığı (diyabet) nedir?

Bir kişinin glikozun (şekerin) artması durumunda ortaya çıkan şeker hastalığında, kişi çok fazla su içer, yemek yer ve çok fazla idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Midenin arkasında bulunan pankreas kişinin kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılamaktadır. Pankreasın salgıladığı hormonlardan birisi olan insülin salgılanmadığında ya da az salgılandığında şeker hücreye ulaşamaz. Şeker vücutta hücre enerjisini sağlamak la görevli olduğundan, insülin salgılanmadığında, vücuda alınan şeker kanın içinde birikir ve olması gerektiğinden fazla bir miktarda bulunur. Kanda fazla olan bu şeker tıpkı bir zehir gibi vücudun tüm hücrelerine zarar verir. İşte bu sebeple de diyabet yaşamsal fonksiyonları bozan bir hastalıktır.


  • Hamilelikte şeker hastalığı ne sıklıkta görülür?

Hamilelerin beslenme şartları, hormonların salgılanma düzeyleri ve vücudun hareketsizleşmesi gibi sebeplerden dolayı gebelikte şeker hastalığı oranı yüksektir. Bu bağlamda hamilelerin yaklaşık olarak % 5’inde şeker hastalığı görüldüğü söylenebilmektedir.


  • Hamilelikte şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Çoğu hamilede şeker hastalığı her hangi bir belirti vermez ve şikayete yol açmaz. Böyle durumlarda da anne adayının ve bebeğin yaşamını riske atacak sorunlar yaşanabilmektedir. Ancak doktor kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı durumlarda bebeğin suyunun normalden fazla olması anne adayında gizli şeker rahatsızlığı olduğu şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte anne adayının çok fazla su içmesi, kilo kaybetmesi, fazla yemek yemesi, sık sık idrara çıkması da şeker hastalığından şüphelendirecek belirtilerdendir. Vakit kaybetmeden gerekli test, tahlil ve muayeneler yapılarak şeker hastalığının varlığı ya da yokluğu tespit edilebilir.


  • Hamilelikte şeker hastalığı testi nasıl yapılır?

Öncelikle anne adayının 12 saat boyunca hiç bir şey yememesi istenir ve bu sürenin sonunda kanda açlık şekeri ölçülür. Ardından 100 gram glikoz içilir ve yaklaşık 3 saat sonra tokluk kan şekeri ölçülür. Kandaki bu şeker değerlerine bakılarak anne adayının şeker hastalığı durumu tespit edilir.


  • Şeker hastalığı hamilelikte artar mı?

Bazı kadınlarda normal dönemde şeker hastalığı vardır. Ancak belirti verecek, şikayete yol açacak kadar ileri boyutlarda değildir. İşte bu kadınların gebeliklerinde bu şeker hastalığı ortaya çıkar. Bazılarında ise önceden var olmayan şeker hastalığı gebelik döneminde oluşur. Ancak gebelik öncesinde şeker hastalığı bulunan ve hali hazırda tedavi gören kadınların bu rahatsızlıkları kesinlikle gebelikte artacaktır. Bu sebeple hamilelikte kan şekeri düzeyi düzenli olarak ölçülmeli ve kontrol altında tutulmalıdır.


  • Hamilelikte şeker hastalığı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde şeker hastalığı olan anne adaylarının çok sıkı takip edilmesi, kontrol altında tutulması gerekmektedir. Zira şeker hastası kadınların bebeklerinde çok ciddi anomalilerin görülme, yaşanma riski çok yüksektir. Ancak gebelik öncesinde şeker hastalığı yoksa sorun gebelikte ortaya çıkmışsa bu durumda bebeğin zarar görme olasılığı düşüktür.


  • Hamilelikte şeker hastalığı erken doğuma sebep olur mu?

Şeker hastası olan anne adaylarında erken doğum çok sık rastlanan bir durumdur. Pek çok şeker hastası kadında gebeliğin 37. haftasından önce doğumun başlaması gibi bir sorunla karşılaşılmaktadır. Şeker hastası anne adaylarında bebeğin doktor kontrolünde normal süreçten daha erken doğurtulması gibi durumlar sıkça yaşanır. Böyle durumlarda da bebeğin akciğerleri yeterince gelişemediğinden, erken doğan bebekte solunum problemleri görülebilmektedir.


  • Hamilelikte şeker hastalığı bebek ölümlerine yol açar mı?

Çok yüksek bir oranda olmasa da kontrol altına alınmayan, takip edilmeyen şeker hastalığının olduğu hamileliklerde ani bebek ölümleri de yaşanabilmektedir. Ancak anne adayının şeker hastası olduğu biliniyorsa ve düzenli olarak doktor kontrolleri yapılıyorsa bu risk önemsenmeyecek oranda azalmaktadır.


  • Hamilelikte şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığının seviyesi çok ileri değilse anne adayının doktorun önerisiyle diyet programı uygulaması yeterli olabilmektedir. Ancak daha ileri durumlarda insülin uygulamasına geçilir. İnsülin dışındaki tablet ilaçlar ise bu dönemde kesinlikle kullanılmamaktadır.


  • Şeker hastası olan kadınların doğumlarında zorluk yaşanır mı?

Hamilelikteki şeker hastalığının derece ve boyutlarına doğumun normal mi, sezaryen mi olacağına doktor karar vermektedir. Şeker hastası olan anne adaylarının doğumları genel olarak 40 haftayı geçmeden ve sezaryenle gerçekleştirilmektedir. Ancak bebeğin her hangi bir anomaliye sahip olmadığı, gebeliğin normal seyrettiği durumlarda anne adayının normal dönemde, normal doğum yapmasında her hangi bir sakınca yoktur.

Comments


bottom of page