top of page

10 Soruda Hamilelikte Reflü


  • Reflü nedir, neden olur?

En basit ifadeyle midede bulunan besinlerin sindirim sistemine gitmek yerine, ağza, boğaza doğru geri gelmesi sorununa reflü adı verilmektedir. Bir çeşit sindirim sistemi hastalığı olan reflü, özellikle yemekten sonra hazımsızlık, şişkinlik, ekşime ve yanma şikayetleriyle kendisini gösterir. İleri yaşta olanlarda ve çocuklarda çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olan reflü, tüm insanların yaklaşık olarak % 20’sinde görülmektedir. Göğüste, boğazda, midede, sırtta ve nadiren de kolda hissedilen ağrı şikayetiyle doktora başvuran hastalarda reflü rahatsızlığına rastlanabilmektedir. En çok da bu rahatsızlıklara ağza ekşi bir su gelmesi şikayeti eşlik ediyorsa çok yüksek ihtimalle reflü vardır. Yemekten hemen sonra da hissedilebilen bu şikayetler çoğunlukla yemeğin ardından yatanlarda, uykuya dalanlarda gözlenir. Kimi zaman uykudan uyandıracak kadar şiddetli şikayetler gözlenebilir.


  • Hamilelik döneminde reflü neden artar?

Hamileliğin başından itibaren rahim yavaş yavaş büyümektedir. Rahim büyüdükçe de etrafındaki organlar sıkışır, özellikle mideye baskı ve basınç uygulanır. Bu dönemde kadın normal süreçten bir miktar daha fazla besin tüketir ve mide daha dolu olur. Büyüyen rahim mideye baskı yaptıkça midenin içindeki besinler de yemek borusundan, boğaza, ağza doğru ilerler. Bu sebeple gebelik öncesinde mide yanması, ekşimesi, ağza acı su gelmesi gibi sorunlarla nadiren karşılaşan kadın hamilelik döneminde rahim baskısıyla çok daha sık karşılaşır.


  • Hamilelikte beslenme düzenini değiştirerek reflü azaltılabilir mi?

Normal dönemde ya da hamilelik döneminde reflü şikayeti olanların kesinlikle portakal, limon, greyfurt, patates, domates, soğan, baharat, dondurma, peynir, makarna, kahve, çay, sirke, alkol ve çikolatadan uzak durmaları gerekmektedir. Bununla birlikte uzun aralıklarla, fazla miktarlarda yemek yerine, sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenmek de reflü şikayetlerini azaltacaktır. Ayrıca yatmadan 3 saat öncesinde yemek yemeyi bitirmek ve o saatten sonra sadece su içmek yararlı olacaktır.


  • Sıvı alımını artırmak reflüyü hafifletebilir mi?

Hamile olsun olmasın tüm bireyler için kesinlikle günde en az 2,5 litre su içilmesi tüm vücudun sağlığı adına önem taşımaktadır. Özellikle hamilelikte yaşanan mide yanması, ekşimesi sorunlarının önlenmesi için de bu su miktarının kesinlikle tüketilmesi gerekir. Ancak yemek esnasında su içmek mideye uygulanan basıncı artıracağı için, bu suyun yemek saatleri dışında içilmesi tavsiye edilir.


  • Yaşam alışkanlıkları değiştirilerek reflüden kurtulmak mümkün müdür?

Hamileleri daha çok gece uyurken rahatsız eden reflüyü bir nebze olsun uzaklaştırabilmek için başın altına konulan yastığı omuzların altına koymak besinlerin yukarı çıkmasını önleyecektir. Gece, gündüz günün her saatinde özellikle karnı ve mideyi sıkmayacak, basınç uygulamayacak rahat, bol kıyafetler tercih edilmelidir. Kambur durmaktansa dik oturmak, yürümek mideye uygulanan basıncı azaltacak ve reflü şikayetlerini de hafifletecektir. Tüm bunlara ek olarak hamilelikte fazla kilo almamaya özen göstermek de yardımcı olacaktır.


  • Hamilelikte reflü şikayeti için doktora gitmek gerekir mi?

Hamilelik döneminde yaşanan olağan dışı her durum, her şikayette mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Bu bağlamda anne adayının evde, kendi kendine aldığı basit önlemlerle reflüyü azaltamadığı, önleyemediği durumlarda doktora gidip bir öneri alması en doğru yaklaşım olacaktır.


  • Her hamilelikte reflü görülür mü?

Hamilelik dönemine kadar hiçbir zaman reflü şikayeti yaşamayan kadınların pek çoğu bu dönemde reflüden muzdarip olabilirler. Öyle ki hamilelerin yaklaşık % 40’ında reflü şikayeti gözlenir. Bununla birlikte gebelikten önce reflüsü olan kadınların bu rahatsızlığının arttığı da bilinmektedir.


  • Sigara içmek reflüyü artırır mı?

Hamilelik dönemindeki kadınların hiçbir şartla sigara, alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamaları gerekmektedir. Sigara kullanmak diğer pek çok hastalığı olduğu gibi reflüyü de tetiklediğinden, reflü sorunu olan kişilerin de doktor kesinlikle sigarayı bırakmalarını istemektedir. Bu bağlamda hamilelik dönemindeki kadın hem kendi hem bebeğinin sağlığını düşündüğünden, hem de reflünün artmasını istemediğinden sigara kullanmamalıdır.


  • Hamilelikte endoskopi yapılmasının sakıncası var mıdır?

Hamilelik döneminde doktorun gerekli gördüğü vakalarda endoskopi çekilmesinin bir sakıncası görülmemekle birlikte, gastroenterologlar bu süreçte endoskopiyi önermemekteler. Bu paralelde yemek borusu grafisi çekilmesi ise kesinlikle yasaktır. Zira yemek borusu grafisindeki ışınlar bebekte sakatlığa yol açabilecek kadar tehlikelidir.


  • Hamilelikte reflü tedavi ilaçları kullanılabilir mi?

Hamilelerin kullanacakları her ilaç ya da takviye tedavi yöntemi mutlaka doktor kontrolü ve önerisiyle uygulanmaktadır. Bu bağlamda hamilelik döneminde reflüyü azaltmak ya da önlemek için öncelikle yeme-içme ve yaşam alışkanlıklarında bir takım değişikliklere gidilmesi önerilir. Ancak bunların işe yaramadığı vakalarda ise antiasitler önerilmektedir.

Comments


bottom of page