top of page

Gebelikte 1. Hafta



Bilindiği gibi gebelik 9 ay 10 gün süren bir süreçtir. Ancak modern doğum biliminde bu sürecin aylara bölünerek incelenmesi uygulaması terk edilmiş, bebek gelişimi ve annede meydana gelen değişiklikler 9 ay 10 günlük sürecin haftalara bölünmesi ile incelenmeye başlamıştır. Bu sisteme göre gebelik birkaç hafta değişiklik olabilmek suretiyle ortalama 40 hafta kadar sürmektedir. Ancak bebek gelişiminin incelenmesini mümkün kalan trimester testlerinin uygulanmasında yine ay hesabı kullanılmaktadır. Gebeliğinizin başlangıç tarihi ise en son adetinizin ilk günü baz alınarak hesaplanmaktadır.


Belirtildiği gibi, bebeğin anne karnındaki gelişimi haftalara göre gözlemlenmekte ve gebeliğin ilk haftasında yumurta hücresinin döllenmesi ve bunu takip eden birkaç evre gerçekleşmektedir. Adet döngüsünün ilk günü ile birlikte olgunlaşmaya başlayan yumurta hücresi, olgunlaşmaya başlamasından itibaren sıvı dolu bir kese içerisinde bulunmaktadır. Folikül olarak da adlandırılan bu kese, yumurta hücresinin olgunlaşmasıyla 18-20 cm çapına ulaşarak çatlamaktadır. Bu aşamadan sonra serbest kalan yumurta hücresi döllenmek üzere rahimin sağ ve sol kısımlarında bulunan kanal şeklinde yapılar olan fallop tüplerinden bir tanesine y atılır ve burada olgunlaşmaya bırakılır. Yumurtalıklarınızdan atılan yumurta hücresinin fallop tüplerine düşmesi, bu hücrenin fallop tüplerinizin ucunda bulunan ve tıp dilinde kirpikli huni olarak adlandırılan saçaklar tarafından yakalanarak fallop tüplerinize yönlendirilmesi ile gerçekleşmektedir. Saçaklar tarafından yakalanan yumurta hücresinin döllenmesi fallop tüpünüzde gerçekleşmektedir. Döllenme aşamasından sonra artık yumurta hücresi değil de embriyo olarak adlandırılabilecek olan yapı, fallop tüplerinizdeki ince tüycükler vasıtası ile rahminize yönlendirilmektedir. Bu sırada da rahminiz, gebeliğe hazırlanma sürecinde bulunmaktadır. Rahmin bu sürece girmek için uyarılması progesteron hormonu tarafından sağlanmakta ve bu hormon, folikül ismi verilen yapının çatlaması sırasında oluşan ve sarı cisim ya da tıp dilinde korpus luteum olarak adlandırılan yapıdan salgılanmaktadır. Yani aslında gebelik gerçekleşse de gerçekleşmese de rahim içi tabakası her ay düzenli olarak hamileliğe hazırlanmaktadır. Bu hazırlık aşamasında rahim iç duvarı kan damarlarınca zenginleşerek embriyoyu besleyecek bir hale gelmektedir.


Görüldüğü gibi gebeliğinizin ilk haftasındaki gelişmeler sizin vücudunuz ile ilgili olan yapılarda gerçekleşmektedir. Bu sırada yumurtlama döngüsünü kontrol eden hipotalamus sayesinde vücudunuzda birçok hormonal değişim yaşanmakta ve vücudunuz bir anlamda gebeliğe hazırlanmaktadır.

Comments


bottom of page