Tüp bebekte gebelik haftası hesaplama, hem IVF yani klasik tüp bebek hem de ICSI yani mikroenjeksiyon yönteminde aynı şekilde hesaplanır. Gebeliğin kaç haftalık olduğu, embriyo transfer tarihine göre hesaplanmaktadır. Embriyonun transfer edildiği tarih, gebeliğin 2. Haftası olarak kabul edilir. Doğal gebeliklerde de anne adayı gebe olduğunu gebeliğin 4. Haftasında öğrenmektedir. Bu sebeple de bu haftayı ilk hafta olarak düşünme eğiliminde olabilirler. Ancak tüp bebekte gebelik haftası hesaplama durumunda embriyo transfer tarihi esas alınır ve bu tarihte gebelik 2hafta olarak kabul edilir.
Blastoksit transferinde gebelik hesaplama nasıl yapılır?
Blastoksit transferi uygulanmış ise bu aşamada da transfer tarihi esas olarak alınmaktadır. Blastoksit transferi embriyonun 5. Güne ulaştığında anne adayının rahmine embriyonun transfer edilmesidir.
Embriyo transferine göre tüp bebekte gebelik haftası hesaplama:
Anne adaylarının büyük bir kısmı embriyo transfer tarihinin niçin 2 haftalık gebelik olarak kabul edildiğini merak etmektedir. Aslında bunun sebebi, embriyo transferinden önce herhangi bir gebelik söz konusu olmamasıdır. Örnek olarak doğal gebeliklerde embriyonun oluşma süresi yaklaşık olarak 2 haftadır. Yumurta ve spermin döllenmesi için geçmesi gereken süre 2 haftadır.
Kaç haftalık gebeyim?
Klasik IVF yani tüp bebek yöntemiyle ya da mikroenjeksiyon (ICSI) uygulamasıyla yapılan tüp bebek işlemlerinde gebelik haftası hesaplama aynı şekilde yapılmaktadır. Her iki yardımcı üreme yönteminde de hamileliğin kaç haftalık olduğu hesaplanırken embriyo transfer tarihi esas alınmaktadır. Embriyonun transfer edildiği tarih, hamileliğin 2 haftalık olduğu kabul edilmektedir. Ardından bu sürenin üzerine geçen haftalar eklenerek tüp bebekte gebelik hesaplama yapılır.
Ancak unutulmaması gereken, normal gebeliklerde son adet tarihi esas alındığıdır. Ancak tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar sebebiyle son adet tarihi yanıltıcı olabilir. Bu sebeple de embriyo transferi tüp bebekte gebelik hesaplama için esas alınır.
Blastokist transferi söz konusu olan hastalar da benzer şekilde transfer tarihine göre gebelik haftası hesaplama yapılmaktadır. Blastokist transferi 5. günde uygulandığı için embriyo transferine göre gebelik haftası 2-3 gün daha büyük olabilir.
Peki neden ultrason ile hesaplanan gebelik haftası farklı çıkıyor?
Hamileliğin ilk aylarında transfer tarihi ile hesaplanan gebelik haftası, ultrason ile hesaplanan gebelik haftasından farklı olabilmektedir. Bu durumda arada birkaç gün fark olabilir. Bu oldukça normaldir ve herhangi bir probleme yol açmaz. Normal hesaplamalar ile ultrason hesaplamaları arasındaki çıkan ufak farklılıkların sebebi ultrasonda bebeğin daha büyük ya da daha küçük görmesi kaynaklıdır. Bu aşamada tüp bebekte gebelik hesaplama için hem transfer tarihi hem ultrason görüntüleri sonucu doktorun kaç haftalık gebe olduğunuza karar vermesi sonucu yapılacaktır.
Tüp bebekte gebelik belirtileri
Başarılı implantasyonun ilk işaretleri ve erken gebelik genellikle işlemden yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıkar. Embriyo rahim duvarı içerisine yerleştirildiğinde, astarındaki küçük kılcal damarların hasar görmesi ve kanaması olabilir. Embriyo transferi sonrasında gözlenemeyecek veya bulunamamasına rağmen, lekelenmeye veya az miktarda kanamanın oluşmasına neden olabilir. Bir kadın, embriyo implante ederken bazı küçük kramplar yaşayabilir. Öte yandan, birçok kadın ne kanamayı, ne de kramp yaşamaktadır. Yardımcı teknolojiden ya da doğal olarak ortaya çıkan bir gebelik olsun, gebeliğin diğer erken belirtilerinden biri de kaçırılmış bir dönemdir.
Embriyo transferi yapılan bir kadın, işlemin başlangıcından iki hafta sonra başka birçok değişikliği fark edebilir, ancak bu fiziksel belirtilerin çoğu daha sonra ortaya çıkarsa görünür. Göğüsleri şişebilir veya hassaslaşabilir, hamilelik sırasında kadın hormonlarındaki artışları yansıtan değişiklikler. Bazen hassasiyet birkaç hafta sonra azalır, ancak daha sonra göğüsler büyüdükçe ve destekleyen bağlarda baskı uygularken hamilelikte geri döner. Birçok kadının bu belirtiye sahip olmamasına rağmen, hormonlardaki ani yükselme de ilk haftalarda baş ağrısına neden olabilir. Bir kadın da mide bulantısı veya sabah bulantısı yaşayabilir, ancak bu işaret hamileliğin ilerleyen saatlerinde görünmeyebilir veya hiç görünmeyebilir. Ancak tüp bebekte gebelik haftası hesaplama bu belirtiler göz önünde bulundurularak yapılmaz.