top of page

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer, konusu oldukça merak edilmektedir. Tüp bebek, yumurtalıkların yumurtalıklardan toplanması ve bir laboratuar kültürü çanağında sperm ile karıştırılması işlemidir. Gübreleme, “in vitro”, yani “camda” anlamına gelen bu çanakta gerçekleşir. Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebek 1978’de doğdu. 2009’da İngiltere’de doğan bebeklerin neredeyse yüzde ikisi IVF tedavisinin bir sonucu olarak dünyaya gelmiştir. Tüm dünyada tüm bebek tedavisi, kısırlık sorunları sebebiyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldürmektedir.



Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

Aşağıdaki doğurganlık sorunları için tüp bebek tedavisi önerilir:

  • Fallop tüpleride tıkanmış veya hasarlı ise veya IVF’nin hamile kalmanıza yardımcı olabilecek tek tedavi olarak tespit edildiği başka bir probleminiz varsa,

  • Sperm problemleri söz konusu ise, spermlerde yaşanan temel sorunlarda ICSI kullanılarak daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

  • Clomifen gibi doğurganlık ilaçlaro veya IUI gibi başka bir doğurganlık tedavisi denediyseniz, başarı sağlanmamışsa,

  • En az iki yıl boyunca gebe kalmaya çalışıyorsanız ve neden hamile kalmadığınızı açıklayan bir neden bulunmamışsa, tüp bebek tedavisi uygulanabilir.


Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

IVF mümkün olduğunca çok sayıda yumurta üretmenize yardımcı olmak için doğurganlık ilaçları ile başlayan bir dizi adımı izler.


  • Üreme ilaçları

Muhtemelen döllenme için hazır olgun yumurtalar geliştirmek için yumurtalıklarınızı uyarmak için doğurganlık ilaçları almanız gerekecektir. Normal menstrüel döngüsü boyunca ayda bir yumurta bırakırsınız. Hamilelik şansınız daha fazla yumurta ile daha iyi ve doğurganlık ilaçları kullanmak, salınan olgun yumurta sayısını artırıyor. Sonuç olarak hamileliğiniz için daha iyi bir şansınız olduğundan IVF’nin yumurtalıklarınızı uyarması için doğurganlık ilaçlarıyla birlikte verilmesi önerilir. Bunları tablet veya enjeksiyon yoluyla günde yaklaşık iki hafta süreyle alırsınız.


Kontrol altına almak için diğer daha kısa yöntemler mevcuttur. Bazıları GnRH antagonistlerinin kullanımını içerir. Bu ilaçlar, genellikle kontrasepsiyon hapı ile ön muameleden sonra ve ovulasyon stimülasyonunun başlangıcında birkaç gün içinde alınabilir.  Endometriozisiniz varsa, yumurta kalitesinizi ve başarı şansınızı artırmak için GnRH agonisti Cetrotide’yi birkaç ay sürebilir.


  • Hormon enjeksiyonu

Daha sonra, yaklaşık 12 gün boyunca günlük hormon enjeksiyonu yapacaksınız. Bunlar yumurtalıklarınızı, normalden daha fazla olgun yumurta salmak için uyarır (ovülasyon indüksiyonu). Kullanılan hormonlar gonadotropinler follikül uyarıcı hormon (FSH) ve lütein edici hormondur (LH).


Kadınlar bu doğurganlık ilaçlarına farklı şekillerde yanıt verir ve güçlü yan etkilere sahip olabilirler. Bunun olması durumunda, doktorunuz sizi ilgilendirdiğinden emin olmak için yakından izleyecektir.

Kaç tane ve ne kadar iyi yumurtalarınızın tepki verdiğini izlemek için ultrason taramaları ve muhtemelen kan hormonu testleri yapılacaktır. Bu, emniyet ve yumurtalarınızın olgunluğunu kontrol etmek içindir.


  • Yumurta alımı ve sperm toplama

Ultrason, yumurtalarınızın ne zaman alınıp alınmadığını tespit etmek için kullanılır. Doktorunuz o zaman yumurtalıklarınızı yumurtalıklardan çıkaracaktır. Doktorunuz, bir ultrason tarama probuna bağlı ince, içi boş bir iğne kullanacaktır. Prob yumurtaları içeren foliküllerin yerini tespit etmeye yardımcı olur. İşlem sırasında biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak daha sonra ağrı kesiciler reçete edecek uzmanınız üzerinde acı hissederseniz.


Yumurtalarınız toplanırken eşinizin yeni bir meni örneği vermesi gerekecek. Sperm yıkanır ve en kaliteli sperm yumurtaları gübrelemeye hazır hale getirilir. Daha sonra sperm bir çanak içinde yumurta ile birleştirilir ve bir kuluçka makinesi içinde kültür bırakılır.


  • Dölleme ve embriyo transferi

Yumurtaları ve spermleri birleştirdikten sonraki bir gün içinde, herhangi bir yumurtanın döllendiğini görmek için çanak kontrol edilir. Varsa, uterusuza geri gönderilmeden önce iki gün beş gün boyunca saklanırlar.


Her biri embriyo adı verilen bir hücre topu haline gelecektir. Uzmanınız blastokist olarak, eğer embriyolar daha sonraki blastokist evresinde beşinci günde transfer edildiyse de bunlara danışabilirler. En sağlıklı embriyolar uterusa sokulmak üzere seçilir. Bazı klinikler, kapsamlı kromozom taraması (CCS) adı verilen implantasyon öncesi bir test sunmaktadır. Yalnızca tam bir kromozom setine sahip olduğu tahmin edilen embriyolar seçilir. Rahim astarı (endometrium) çok ince ise, embriyoların implantasyonu olası değildir.  Genellikle, bir veya iki embriyo serviksinizden rahminize ince kateter (tüp) ile aktarılır. Doğum uzmanınız ona rehberlik etmek için ultrason kullanabilir. Aktarılan embriyo sayısı, yaşınıza ve başarı şansınıza bağlı olacaktır. Bu sırayla belirli doğurganlık sorununuza bağlıdır.


IVF normalde döllenmeden yaklaşık iki veya üç gün sonra embriyoların nakledilmesini içerir. Bir diğer seçenek, hücrelerin topu blastosiste dönüştüğünde gübrelemeden yaklaşık beş gün sonrasına kadar beklemektir. In vitro blastosist evresine sadece en sağlıklı embriyolar ulaşacaktır. Blastosist transferinden sonra sağlıklı hamilelik şansınız olabilir.


Tüp bebek tedavisini takiben gebelik onaylandıktan sonra yaklaşık altı hafta içinde erken ultrason taramasına sahip olmanız gerekir. Bu, embriyonun uterusun içine implante edildiğini kontrol etmek içindir.


Peki, tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisinin tamamlanması dört hafta ile altı hafta arasında sürer. Siz ve eşiniz, yumurta alımı ve gübreleme işlemleri için kliniğinizde yaklaşık yarım gün geçirmek isteyebilirsiniz. Embriyoların uterusa taşınması için iki gün ile üç gün arasında veya blastokist aktarımı ile beş gün altı gün arasında geri dönersiniz.


Tüp bebek tedavisinin başarı oranı nedir?

Başarı oranları, belirli doğurganlık sorununuza ve yaşınıza bağlıdır. Ne kadar genç olursanız, ve yumurtalar daha sağlıklıysa, başarı şansınız o kadar yüksektir.

2016 yılı rakamlarına dayanarak, kendi taze yumurtalarını kullanan ve canlı doğum yapan kadınlar için döngü yüzdesi şöyledir:

  • 35 yaşın altındaysanız yüzde 45-60

  • 35 ve 37 yaşları arasında iseniz yüzde 28

  • 38 ve 39 yaşları arasında iseniz yüzde 21

  • 40 ve 42 yaşları arasında iseniz yüzde 14

  • 43 ve 44 yaşları arasındaysanız yüzde beş

  • 45 yaş üzerindeyseniz yüzde 2

Daha önce hamile kalmış veya daha önce bir bebeğiniz varsa, başarı şansınız artar.


Tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için:

  • Tedaviye başlamadan önce boyunuza uygun olarak sağlıklı bir kilo vermek. IVF, vücut kitle indeksi (VKİ) 19 ile 30 arasında ise başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

  • Alkol tüketimi bırakmak

  • Sigarayı bırakma (eşiniz dahildir!) Sigara içmek başarı oranlarını düşürür.

  • Kafein tüketiminizin çok düşük tutulması. Düşük alım oranları 2 ila 50 mg arasında bile düşük başarı oranları ile bağlantılı olmuştur.

  • Başarısız tüp bebek tedavisi siklusu sayısı arttıkça başarı şansınız düşer. Yani, tüp bebek tedavisinde üçüncü denemenizden sonra hamile kalmadıysanız, bunun sizin için çalışmayacağını kabul etmeniz gerekebilir.

bottom of page