top of page

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

Çocuk sahibi olamayan ailelerin yaklaşık yarısında sorun erkekten kaynaklanır.


Erkek kısırlık nedeni ikiye ayrılır;

  • Spermi dışarı taşımakla görevli olan kanalların tıkalı olması,

  • Spermin sayısını ya da kalitesini ve üretimini etkileyen faktörler.


Erkekten kaynaklanan bu problemlerin nedeni çoğu zaman açıklanamaz. Problemlerin sebebi bulunamaz ise bazı ilaç tedavileri uygulanır. Ancak uygulanan ilaç tedavilerinin de pek başarı sağlandığı söylenemez. Bu gibi durumlar da devreye giren mikroenjeksiyon uygulamalarının tedavide başarı sağlaması oldukça etkili ve yararlıdır. Bu uygulamalarla yüksek derecede olan erkek kısırlıklarında gebelik oranları oldukça yükselmiştir.


Sperm üretim bozuklukları

Erkekte görülen kısırlık da, sperm de oluşan üretim ve olgunlaşmaya bağlı bozukluklar en sık rastlanılan kısırlık nedenleridir. Sperm de oluşan üretime bağlı bozukluklar sperm sayısından hariç, kadının yumurtasının döllenmemesine sebep olabilen sperm hareketlerinde zayıflık ya da anormalliğe de bağlı gelişebilir. Gebelik için erkek sperminin sayısı 20 milyon olması gerekir ve sayıda ki spermlerin en az hareketli sperm oranında % 30 olmalıdır. Aksi takdirde uygulanan tedaviler başarılı olmaz. Yani doğal yollarla hamile kalınması imkânsızlaşır.


İltihabi hastalıklar

Bazı bakteri ve mikrop çeşitleri yumurtalıkların iltihaplanmasına neden olur. Yumurtalıkların iltihaplı olması durumunda kısırlık problemleri oluşabilir.


Yapısal bozukluklar

Sperm üretim merkezi olarak tanımlanan testislerden dışarı çıkmasını sağlayan tüplerin tıkalı olma durumudur. Bu durumda kısırlığa neden olur. Sorun doğuştan olabileceği gibi, sonradan meydana gelen bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak da gelişebilir. Önceden geçirilmiş o bölgeye uygulanan ameliyatlar da kısırlığa sebep olabilir.



Nedeni açıklanamayan kısırlık

Tıbbın yardımı ile adı koyulamayan kısırlık yani nedeni açıklanamayan kısırlık. Yapılan araştırmaların hiçbir netice veremediği enfeksiyona bağlı gelişen bozukluklar, yumurtanın çatlaması ve tüpler içinde gelişen hareket bozukluklarıdır. Nedeni açıklanamayan kısırlık oranlarında psikolojik etkenlerin de payı vardır. Strese bağlı sorunların ortadan kalkmasıyla gelişen gebelikler saptanmıştır. Kısırlık tedavisi olan çiftler de, tedaviye dinlenmek için ara verildiğinde, gebeliğin kendiliğinden oluşma oranı oldukça yüksektir.


Kısırlıkta tanı

Kısırlık nedeni ile doktora başvuran ailelerde, Kısırlık sebebini açıklamak adına bazı testler yapılmalıdır. Yapılan testlerden ilki erkek de sperm analizi ve kadında rahim ve tüplerinin tıkanık olup olmadığını anlamak için rahim filmi çekilmesidir. Bir başka test ise, kadında yapılan gebeliğe engel olabilecek hormonal testlerdir. Hormonal testler adet gününün üçüncü günü yapılır.


Tedavi yöntemi

Erkek kısırlığında en çok karşılaşılan sorunlardan biri, yumurtalık damarlarında meydana gelen varisleşmedir (varikosel).Varisleşme problemi ameliyat yöntemleri ile tedavi edilebilir. Ancak ameliyat sonrası bile çiftler kendiliğinden çocuk sahibi olamaz. Bu durumda en etkili yöntem tüp bebek uygulamasıdır.  Çiftlerin tüp bebek uygulaması sonucu bebek sahibi olma imkânları daha yüksek oranlardadır.


Aşılama mı tüp bebek mi?

Sperm sayısı azalmış ya da orta seviyeler de aşılama tercih edilir. Spermin sayısının çok az olduğu durumlar da ise tüp bebek uygulanmalıdır.

bottom of page