Lotus Nişantaşı D:33

Tüp Bebek Tedavisinde En Sık Sorulan 10 Soru

Anasayfa » Tüp Bebek Tedavisinde En Sık Sorulan 10 Soru

tup-bebek-tedavisinde-sik-sorulan-10-soru1 ) Tüp bebek tedavisini en fazla kaç kere deneyebilirsiniz?

Tüp bebek tedavisinin deneme sayısında herhangi bir tıbbi sınırlandırma yoktur. Ancak uzmanlar 6 denemeden sonrasını maddi ve manevi açıdan çiftin kötü etkilenmemesi için önermemektedir. İlk üç denemede başarısızlık söz konusu olmuş ise bu durumda ‘’tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları’’ söz konusudur ve tedavi yöntemleri geliştirilmelidir. Ardından yeni bir tedaviye başlanabilir. Bu bağlamda çiftlerin bilmesi gereken ilk 3 tedaviden sonra tüp bebek tedavisinde başarı şansının etkin bir şekilde artmayacağıdır.

2 ) Yaş, hamile kalma şansını etkiler mi?

Anne adayının yaşı, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Doğal yollarla da, tüp bebek tedavisi ile de gebe kalma şansı 35 yaşından sonra azalmaktadır. Yaş ilerledikçe de tüp bebek tedavisinde başarı şansı düşmektedir.

3 ) Transfer edilen embriyo sayısı, hamilelik şansını belirleyen bir faktör müdür?

Tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyo sayısı ne kadar fazla ise başarı şansı  da o kadar fazladır. Ancak transfer edilen embriyo sayısı arttıkça, çoğul gebelik riski de artmaktadır. Bu durumda da hem bebekler, hem de anne için riskli durumlar ortaya çıkmaktadır. Transfer edilecek embriyo sayısı, getirilen yasalarla 35 yaşın altında olan ve ilk iki tüp bebek denemesi olan kadınlarda yalnızca 2 olarak belirlenmiştir.

tup-bebek-tedavisinde-sik-sorulan-10-soru-3

4 ) Tüp bebekte düşük daha mı sık izlenmektedir?

Tüp bebek tedavisinde düşük riski, doğal gebeliklere göre daha fazladır. Ancak bu durumun sebebi tüp bebek tedavi aşamaları ve uygulanan yöntemler değildir. Kadının yaşı, kısırlık sebebi, rahmin gebeliğe uygun olup olmaması, embriyonun kaliteli olup olmaması düşük riskini arttırabilmektedir.

5 ) Tüp bebek gebeliklerinin başında izlenen vajinal kanamalar normal midir?

Doğal gebeliklerde ve tüp bebek gebeliklerinde vajinal kanamalar normal kabul edilmez. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak en sağlıklısı olacaktır. Fakat tüp bebek gebeliklerinin başında kanama tarzında lekelenmeler görülebilmektedir. Bu durum, her zaman için kötü bir sonuca işaret etmeyebilir. Bu sebeple bir uzman görüşü almak oldukça önemlidir.

6 ) Dondurulmuş embriyolar ile tüp bebekte gebelik şansı nedir?

Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferinden sonra geriye kaliteli embriyolar kalabilir. Bu embriyoların dondurulması ve saklanması olası bir tüp bebek başarısızlığında ya da kardeş isteminde anne adayının tüp bebek aşamalarının tamamına katılmamasını sağlamaktadır. Çeşitli durumlarda ise anne adayında OHSS gelişimi gibi sorunlar söz konusu olabilir. Bu durumda tüp bebek tedavisine devam edilemeyeceği için embriyoların dondurulması gerekebilir. Dondurulmuş embriyoların çözünmesi sonucunda gebelik şansı tüp bebek tedavisi ile aynıdır. Bununla beraber dondurulan embriyoların canlılık oranı %90’ı bulabilmektedir.

tup-bebek-tedavisinde-sik-sorulan-10-soru-2

 7 ) Tüp bebek öncesinde herhangi bir diyet uygulanmalı mı?

Anne adayı aşırı kilolu ya da aşırı zayıfsa, ideal kiloya ulaşmak amacı ile sağlıklı bir beslenme programına uymak, tedavide şansı arttırabilir. Anne adayının vücudunun sağlıklı olması, üreme organlarının da düzenli olarak çalışmasını sağlayacaktır. Beslenme düzeni ile sağlığı desteklemek, anne adayını hem psikolojik, hem de fiziksel olarak olumlu yönde etkileyecektir.

8 ) Tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermek gerekli mi?

Fazla kilolu anne adaylarının tedaviden önce kilo vermesi önerilmektedir. Bu sayede gebelik gerçekleşirse, riskler artmayacak, sağlıklı bir doğum ve gebelik süreci geçirilmiş olacaktır. Fazla kilolu anne adaylarının tüp bebek tedavisinde daha yoğun medikal tedavi altında tutulması gerekebilir. Bu durumda da OHSS riski artabilir. Bu sebeple de anne adaylarının fazla kilolarını, dengeli ve düzenli bir programla vermesi tedavi için daha sağlıklı sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır.

9 ) Embriyo transferinden sonra cinsel yaşam devam edebilir mi?

Embriyo transferinden sonra şayet doktor herhangi bir sakınca görmüyorsa, cinsel ilişkiye devam edilebilir. Ancak, yumurta toplama işleminin ardından yumurtalıkların henüz çok büyük olabilmesi, vajinal yol ile kullanılan ilaçlar, bazı durumlarda lekelenme şeklinde vajinal kanamalar, normal bir cinsel ilişki dönemi içerisinde, anne adayı için stres faktörü oluşturabilir.

10 ) Ağır kaldırma gebeliğin tutunmasına etki eder mi?

Anne adayları embriyo transferinden sonra kendilerini yatağa hapsetme meyilinde olabilir. Hareket etmenin ya da yürüyüş yapmanın embriyo tutunmasını etkileyeceğini düşünebilir. Ancak, anne adayı transferden sonra yürüyüş yapabilir, kendini çok yormayacak şekilde fiziksel aktivitelerde bulunabilir. Bu eylemler, embriyonun tutmasını engellememektedir. Aksine sürekli yatakta yatmak, anne adayını strese sokabilir ve bu durumda başarı oranları düşebilir.

 

tr_TRTurkish
×