Lotus Nişantaşı D:33

Gebelikte 21. Hafta

Anasayfa » Gebelikte 21. Hafta

Bebeğinizle çıktığınız uzun maceranın ortasını geçmiş bulunmaktasınız. 21. Hafta bebek için artık yavaş yavaş dışarıdaki yaşama alışma çabalarıyla geçer.

Gebelikte 21. haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebek 21. Haftaya gelindiğinde vücut fonksiyonlarının çoğu tamamlanmış bir hale gelir. Kalp gelişimini tamamlamış olup kasları daha güçlü hale gelmektedir. Bebeğinizin hareketleri belli bir düzen olmadan devam edecektir. Bebek hareketlerini kas yapısının sağlığı açısından sürdürmektedir. Sizin beslenmenizle orantılıdır. Enerji verici gıdalar tüketmeniz halinde bebeğinizin daha çok oynadığını göreceksiniz. Bebek içinde yaşadığı sıvı sayesinde hareketlerini yaparken zorluk yaşamaz. Öz bakımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Sıvı tüketimi maksimum olmalıdır. Fetus yutmayı boşaltmayı düzenli hale getirmelidir. Kol ve bacaklardaki uzama bu dönemde de devam edecektir. Bebeğin diş gelişimi 21. Haftada başlayacaktır anne adayı kalsiyum alımını arttırmalıdır.

Gebelikte 21. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğiniz artık 27 cm uzunluğunda ve 350 gram ağırlığındadır.

Gebelikte 21. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebek artık ultrasona sığacak boyutlarda değildir kısım kısım görülür.

Gebelikte 21. haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Gebe 21. Haftadan itibaren hamileliğin gerçek etkileri net olarak ortaya çıkar. Fetusun ağırlığı arttığından gebenin hareketlerinde de kısıtlanmalar yaşanabilir. Bel ve sırtta yaşanan ağrılar bu dönemin olası etkileridir. Masaj yaparak bu ağrıların geçmesine yardımcı olunabilir.  Meme ve kalçalardaki büyüme belirgin şekilde devam eder. Fetusun rahimdeki gelişimine bağlı olarak anne adayı nefes alıp vermede sorunlar yaşayacaktır çünkü fetus diyafram kaslarına gelişen uzuvlarıyla baskı uygular. Anne adayı bu dönemde rahimdeki ağırlığa bağlı olarak ayaklarında kasılmalar hisseder ve bacakları şişer. Kan akışını hızlandırmak ağrıların ve şişliklerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Bu dönemde gebenin dişlerinde de sorunları oluşmaktadır. Diş eti kanamaları yaşanabilir. Aynı şekilde burun kanamaları da vücuttaki değişimlere bağlı olmak üzere yaşanabilir. Bu kanamalar kısa sürer fakat kanamaların artması halinde hekim kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Gebelikte 21. haftada baba adayına tavsiyeler… Baba adayları ilerleyen hamilelik sürecinde anne adaylarına olan desteklerini arttırmalılardır. Anne adayı kendi kendine yapabileceği işleri artık yavaş yavaş yapamaz hale gelecektir. Fetusun büyümesi onun hareketlerini kısıtlayacaktır. Uyurken zorlanacaktır gerekli pozisyonu sağlaması konusunda yardımı bile anne için çok önemlidir. Anne adayı ve baba adayının birlikte vakit geçirmeleri de önemlidir. Anne ve baba adayı çocuklarının artık sesleri duyabildiği konusunda bilgilenmeli onunla konuşmalıdırlar.

tr_TRTurkish
×